Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2013 22:00 - Русия срещу Обединена Европа
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2778 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

РУСИЯ СРЕЩУ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

 

Президентът Путин всячески се стреми да не изпусне Украйна, голяма част от чието население упорито изразява волята си да се присъдини към ЕС. Руският президент е изпълнен с решимост да отдели Русия от либерална Европа. След като през 2012г. Путин се върна на президентския пост, той все повече се убеждава, че Западът се отнася към Русия като към победена държава, загубила статута си на световна суперсила, а не като равноправен партньор на международната арена. Нещо повече, Путин изпитва дълбока антипатия, която не се определя от сблъсъка на политическо и икономически влияние, а от дълбок духовен конфликт.

Според някои автори, руският президент иска да превърне Русия в нещо като световна столица на традиционните ценности. Тук му е мястото да поставя въпроса: какво общо има всичко това, с обвързването на Украйна с ЕС. Работата е там, че изборът на Украйна е от много съществено значение за проекта на Путин за създаване на Евразийски съюз – противостоящ на Запада и на европейското обединение.

Сегашният момент е съдбоносен , както за Русия, така и за ЕС.  Да започнем от ЕС, който още не е излязъл от дълбоката дългова и икономическа криза. През следващите няколко месеца или 1-2 години ще се решава съдбата на ЕС. В неговите политически среди вече възникнаха антиевропейски партии, които разширяват обществената си подкрепа. Във Франция това е Националният фронт, в Германия - Алиансът за Германия, във Великобритания това са консерваторите на Камерън, а в Италия – антиевропейската партия на един популярен там комик.

Но изброените държави са гръбнака на ЕС. Ще си позволя да предскажа, че с времето ЕС е много вероятно да се разпадне, като се започне с напускането на Гърция, следвана от Испания,  Португалия и т.н.

Преди 25 години тогавашният съветски ръководител Горбачов заговори за накакъв “общоевропейски дом”. Но неговата политика доведе не до общ европейски дом, а  до разпадането на СССР на 14 независими държави.

На този фон може да се спекулира с политиката на Путин спрямо Украйна, която трябва да избере или ЕС, вероятно обречен на разпад, или да се върне в коловоза на Русия. След разпадането на СССР, Украйна се оказа най-голямата от 14-те бивши съветски републики, освободили се от властта на Москва. Като оценяват спечелената си независимост, много украинци биха искали да следват Русия, но по пътя към общоевропейския дом. В Украйна даже бе издигнат лозунг: “В Европа заедно с Русия”.

Но да остамвим настрана химерите на миналото и да се обърнем към днешния и утрешния ден. Масовите протести в Киев срещу решението на украинския президент Янукович  да не подпише договора за асоцииране с ЕС – решение очевидно взето под въздействието и на Москва, говорят за това, че в очите на мнозина украинци днешният западнал ЕС не е загубил своята привлекателност, макар тя да е мнима. Погледнато с днешна дата ЕС трябваше най-добре да си остане обединението на 6-те страни, формирали през 1957г. Общия пазар. Тогава главната причина за френско-германските конфликти бе успешно отстранена. Но очевидно апетитът идва с яденето и така се стигна до може би фаталното източно разширяване на ЕС до руските граници.

Украйна е голяма страна с 50-милионно население, така че нейното евентуално присъединяване към ЕС вероятно ще доведе окончателно до неговото разпадане. Защото закъсалата иконочески и дългово Украйна може да стане фатално бреме за европейското обединение.
Сега украинците си въобразяват, че ЕС ще ги носи “на ръце” и че бързо ще им вдигне стандарта на живот. Украинците с лека ръка отминават наличието на свръхбюрократизирания център в Брююксел, който издава всевъзможни наредби и нормативи, вкл. за дължината на презервативите. Но както се вижда ЕС е закъсала достатъчно и дори не отваря дума за оказване на финансова помощ на Киев. За разлика от ЕС, Путин предлага на Киев кредит от 15 милиарда долара и то с лихва от само 5%, както и намаляване за Украйна  цената на руския природен газ. Казано накратко, изпусни питомното, за да гониш дивото...

 

 





Гласувай:
6



1. dobronameren - Вари го, печи го
20.12.2013 05:51
Киселинчев
цитирай
2. dobronameren - Разшифровка на "Киселинчев"
20.12.2013 06:11
Чавдар Киселинчев е много известен дългогодишен журналист в БНР от Татово време, международен коментатор и ръководител на Центъра за анализи и програмни стратегии към Националното радио днес. "Тъмночервен".
Дъщеря му Антоанета Киселинчева (на 26 години) е експерт към политическия кабинет на Станишев, но реално изпълнява секретарски функции и е доверено лице, пише "Всеки ден".
"Синият" Прошко Прошков от ДСБ и г-ца А.К скоро щели да вдигат сватба, пише "Блиц".
цитирай
3. minevv - ne
20.12.2013 09:00
повечето украинци са против ЕО... поне от разговорите ми с много от тях
цитирай
4. aboychev - ИЗПУСНИ ПИТОМЕН СИБИР
20.12.2013 09:04
ГОНИ ДИВА ЕВРОПА
цитирай
5. socialismus - Не е все едно "Русия срещу ЕС" и "ЕС срещу Русия"
20.12.2013 11:07
В случая Киселинчев е на страната на ЕС и изглежда изразява, че Русия има агресивна позиция, а ЕС е жертва.
цитирай
6. alexs - Един ден ще им се наложи обединена ...
20.12.2013 12:51
Един ден ще им се наложи обединена Европа и Русия да се обединяват срещу мусюлмнаска и китайска инвазия вероятно няма да е много скоро но неизбежно....
ЕС затънал в кризата какво може да помогне на Украйна?
Стана ли по-добре на България като влезе в ЕС?
ЕС ако иска да излиза от кризата трябва да промени икономическия модел да премине от неолиберлизъм към кеинсиянство....или да приложи икономически модел какъвто е бил непосредствено след втората световна война и подобен план на Плана Маршал
НИЩО ОТ ТОВА НЕ СЕ ПРАВИ агонията ще продължи докато разберат че трябва да се прави!
И при това положение на Украйна не и остава друго освен да чака подаяния от Путин а той може да им даде! За добро или зло такива са реалностите!
цитирай
7. batimetriq - Европа почти не се интересува от ...
20.12.2013 13:41
Европа почти не се интересува от тежкото комунистическо робство на българите. Те искат само територията ни, пазарите ни и евтината квалифицирана работна сила. Живота ни се влошава, България загива. Украйна е видяла това.
В света започва ново преразпределение. Нови блокове ще възникват, стари ще се разпадат. Започнало е вече. Ние къде ще бъдем? Случайно ли Ердоган заговори за Тракия с претенции?
цитирай
8. aboychev - 2014 ГОДИНА ЩЕ СЕ НАВЪРШАТ
20.12.2013 16:12
70 ГОДИНИ ОТ КАКТО КАБА АКЪЛЛИИ СЕ ПЪНАТ ДА НИ ОБЯСНЯВАТ СВЕТОВНОТО
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ,
ПРОРОКУВАТ ПРОБЛЕМИ НА ЗАПАДА И ЕВРОПА
И ВСЕ ИСКАТ НЯКОЙ ДА ИМ ПОМАГА.
НЕКЪДЪРНИ ВЪВ ВСИЧКО
ТЕ ВИНАГИ СЕ НАТИСКАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ,
НО БЕДИТЕ ОТ ТЯХНАТА УПРАВЛЕНИЕ ВИНАГИ ОПРАВДАВАТ С БЕЗГРИЖИЕТО НА ЗАПАДА ЗА НАС.
АМИ РАЗКАРАЙТЕ СЕ ОТ ВЛАСТТА БЕ НЕКАДЪРНИЦИ.
РАЗКАРАЙТЕ СЕ И ОТ ПОЛИТИКАТА.
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,
ЧЕ СТЕ ОБИКНОВЕНИ ТЪПАНАРИ,
И
ЧЕ ДИПЛОМИТЕ И ТИТЛИТЕ НЕ ВИ ПРАВЯТ ПО-МАЛКО ТЪПАНАРИ.
СВЕТЪТ ВИНАГИ ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯ
И ВИНАГИ ЩЕ ВЪРВИ НАПРЕД,
А ВИЕ ВИНАГИ ЩЕ СЕ ПЪНЕТЕ
ДА НИ ГО ОБЯСНЯВАТЕ
БИЛКИМ СИ ПОМИСЛИМ,
ЧЕ БЕЗ ВАС СМЕ ЗАГУБЕНИ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165408
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930