Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2013 14:32 - Сталин и неговото близко обкръжение
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1732 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Йосиф Висарионович Джугашвили, в последствие известен на света като Сталин, е етнически грузинец, роден 1879г. и починал през 1953г.Най-напредуччи в духовната семинария в Тбилиси, където показва много добър успех, но я напуснка за да се включи в болшевишката партия. Първоначално младият Сталин участва в банкови обири, събирайки средства за партията на болшевиките, с която остава пределно тясно свързан до смъртта си през 1953г.

Сталин бързо успява да стане един от най-близките съратници на Ленин. Участва в руската революция от 1905г., след което е изселен от царския режим в Туруханския край на Сибир. Избягва от заточението и преминава в нелегалност с псевдонима Коба.

След внезапната смърт на Ленин през 1924г. Сталин успява чрез ловки маневри да надиграе най-близките ленинови съратници в борбата за наследяване на лидерския пост в болшевишката партия. Впоследствие отстранява и ликвидира Каменев и Зиновиев  - най-близките до Ленин болшевики. Скрива завещанието на Ленин, в което за негов главен съперник за върховния пост в комунистическата партия е посочен Троцки.
Веднъж поел след 1924г. ръководната роля в компартията и новообразувания на мястото на царската империя СССР, Сталин провежда два фундаментални курса, които се оказват от решаващо значение. Първият курс, това е свръхфорсираната индустриализация на СССР, а вторият – разкулачването на руското село. През 1937г., вече утвърдил се като едноличен вожд и диктатор, провежда радикални чистки в Партията , държавата и армията. По този начин се отървава от всички наследвици на т.нар. ленинова гвардия. Ликвидира със скалъпени процеси двамата най-близки до Ленин съратници Каменев и Зиновиев. По същото време много умело си създава лично предан на него антураж. Провежда антитроцкистка кампания, като по негова заповед Троцки е изгонен в далечно Мексико, където бива зверски убит.

Сталин е автор на две отклоняващи се от класическия марксизъм тези, които въплъщава на практика в СССР. Първата теза е в разрезрез с маркситката доктрина, доказвайки на дело, че социализмът може да победи не като световна революция, а като революция в една страна, при това сравнително изостанала. Втората теза е, че социализмът не е задължително да възникне в развитите капиталистически страни, а в относително изостаналата царска Русия. Според своите виждания, Сталин изгражда Коминтерна, който безпрекословно му служи в европейски и световен мащаб.
През 1939г. сключва с нацистка Германия пакта Рибентроп-Молотов, с който цели да придобие допълнителни територии в Балтика, а същевременно да отолжи доколкото е възможно войната с нацистка Германия. Така или иначе обаче, на 22 юни 1941г. Германия вероломно напада СССР и с помощта на стратегията на блицкриг стига в края на есента до подстъпите на Москва. Първоначално Сталин изпада в психична парализа, но след две седмици успява да се вземе в ръце и да организира военното ръководство на Червената армия. Той предвидливо е изтеглил зад Урал основните мощности на съветската индустрия и преди всичко  на оръжейните заводи, което се оказва от съдбоносно значение в развоя на Втората световна война.

От потстъпите  на Москва  започва съветското контра-настъпление, като отхвърля германската армия на 100-ина километра от Москва. Три са битките, в които Сталин изиграва важна роля, обръщайки хода на войната: битката за Москва, Сталинградската битка и Курската дъга. На 9 май 1945г. Червената армия забива своето знаме над Райхстага в Берлин.

Сталин несъмнено е един от най-големите диктатори в новата история. Неговите безмилостни чистки, провеждани от дясната му ръка - Лаврентий Берия, ликвидират не само лениновата гвардия, но и почти цялото висше военно ръководство на СССР. И това става в навечерието на най-страхивитата в историята война.
Йосиф Висарионович е потаен, и нанася изненадващо своите безмилостни удари. Редица историци и биографи го окачествяват като параноик.

Сталин се оказва отличен организатор и военен стратег. Казано накратко, в условията на борбата за оцеляване на комунизма, жестокият диктатор успява да разшири влиянието на своята империя в цяла Източна Европа. Историята обаче изглежда още не си е казала последната дума за Йосиф Висарионович Сталин.

 





Гласувай:
2



1. vencivaleri1951 - Известно уточнение
24.12.2013 03:19
Тетият Интернационал /Коминтерна/ е организиран от Ленин в Москва през 19та. Сталин е недолюбвал Коминтерна защото на практика се оспорва малко или много партийното му лидерство. По тази причина не отказва на западните си съюзници за закриването му като условие за откриване на Втория фронт.Това става през 43та.
цитирай
2. nikikm - Киселинчев,
25.12.2013 18:49
четох ти материала по диагонал,както се казва,защото започва с едно невярно твърдение-"етнически грузинец". Джугашвили,означава -син на евреин! Толкова за етноса, другото от тебе,но не ти завиждам,защото е огромна работа и матрялът ти ще изглежда съвсем различно!Пак от теб зависи разбира се.Днес етносите са забранена тгема-на ти, жокер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160950
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031