Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2013 11:50 - Руската икономика стремително забавят темповете си на прираст
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 983 Коментари: 1 Гласове:
-1



Текущата година се оказа за руската икономика крайно неблагоприятна. Прогнозите за прираста на БВП се намаляват и намаляват. Сега се говори за годишен показател от 1,4%, но ако се отчетат темповете на намялване на прираста, то той ще бъде между 1,2-1,3%. Мнозина смятат, че неубедителните сегашни показатели за икономиката на Русия, това е повторение на периода на застой, по времето на Брежнев, когато съветската икономика изпадна в криза, която се оказва фатална. Казано иначе, ако Путин незабавно не започне радикални и далеч отиващи реформи, Русия ще бъде обречена на бавен растеж, съпроводен със засилване на нейната неадекватност и изоставане от съвременния живот. Изборът с други думи е реформи или смърт.
Ако руската икономика попадне в състояние на вечен застой, това ще донесе колосални проблеми за властта в Москва. Популярността на режима на Путин в много горляма степен се обяснава със значителното повишаване на стандата на живота през последното десетиление. Ако това повишаване на жизнения ровен внезапно бъде спряно, ще възникне криза на системата. “Легитимността на властта” означава, че тя трябва да изпълни своята част от обществения договор и да осигури относително благосъстояние. Ако това не се случи, ситуацията в Русия може много бързо да се влоши, както в икономически, така и в политически план. Забавянето на растежа на БВП безспорно е неблагоприятен факт, но трябва да се имат предвид някои съвършено уникални аспекти на сегашната ситуация в Русия. Един от най-важните моменти в това отношение е фактът, че забавянето на икономиката не е предизвикало нарастване на безработицата.
Матю Иглесиас навремето написа една много поучителна статия за пълната заетост. Подходящо е тя да бъде цитирана отново, защото казаното от него за Аржентина е напълно приложимо и към Русия. Трябва да се каже, пише Матю Иглесиас, че Аржентина има огромно множество от проблеми. Това са проблемите на инвестиционния климат, на инфрастуктурата, на регулацията и нормативната база, проблемите на натрупване на капитала, на разпределението на работната сила и т.н. Но в Арженитена, така или иначе не съществува масова безработица.
В Русия също има множество проблеми, някои от които са по-сериозни от тези в Аржентина, защото са резултат от 70-годишния държавен социализъм. Но Русия не страда от безработица, а пазара на работната ръка е в отлична форма. Ако руснаците искат да си намерят работа това не е проблем и заплатата за тази работа ще бъде по-висока отколкото в миналото, макар да е ниска измерена по западните стандарти.
Защо това е важно? Защото това означава, че Кремъл разполага със запас от време и пространство за маневриране. Ако безработицата се увеличаваше, а заплатите намаляваха, Путин би се изправил пред мащабна криза и обстановката в Русия бързо би започнала да напомня ситуацията в Украйна. С това не искам да кажа, че в бъдеще това няма да се случи и ако слабостта на руската икономика се запази за дълго време, то мога да предположа, че “спящата” днес опозиция ще излезе на улиците, за да протестира с нова сила. С други думи, продължителният икономически спад е прекият път към политическа криза.
В сегашния момент отслабването на икономиката не оказва влияние на масите, а следователно Кремъл има шанс да изправи наклонилия се силно държавен кораб. Дали обаче той ще го направи? Мненията относно това са най-различни. Някои смятат, че икономическите институции в Русия са неизлечимо болни, че са несъстоятелни, и че те не могат да бъдат реформирани. Казано иначе, поради това те просто да трябва да бъдат разрушени. Други наблюдатели предполагат, че скромните реформи в Русия са възможни при наличието във властите на политическа воля, а защо не и на политически страх. Независимо от това към кой лагер на мнения принадлежите, само времето ще покаже развитието на действителността. Но същевременно не трябва да се очаква незабавна отрицателна реакция на забавянето на темповете на икономически прираст, най-малкото защото мнозинството руски граждани засега не са усетили някакви последствия от това развитие.





Гласувай:
0



1. antikom - Ч. Киселинчев - дъртото комунал ...
25.12.2013 21:52
Ч. Киселинчев - дъртото комунал онанистическо ченге от кариерата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160653
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031