Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2014 21:28 - Украинската революция и украинските олигарси
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1240 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

УКРАИНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ И УКРАИНСКИТЕ ОЛИГАРСИ

 

Протестиращите в Киев до сега устояха на изпитанията, като техните лидери не се поддадоха на уловката на президента Янукович да заемат високи постове във властта. Междувременно революционният протест се разпространява все повече, и то не само в западната и централна част на страната, но дори и в населената предимно с руско-говорящи Източна Украйна. При това развитие украинските олигарси, които контролират голяма част от банковата система, промишлеността и средставата за масова информация, както и не малка част от депутатите във Върховната рада – парламента, трябваше да пренастроят своята позиция съобразно най-вероятния изход от кризата. А това е насрочването на извънредни президентски и парламентарни избори във възможно най-близкото бъдеще.
В Украйна, както и в почти всички държави от постсъветското пространство се роди мощна олигархия, която в началото на протестите се мъчеше да пази неутралитет. Но със хода на времето на олигарсите стана пределно ясно, че Янукович все повече губи почва под краката си, така че олигарсите осъзнаха накъде “духа вятъра”. И съответно радикално промениха своята позиция.
Както  посочва един украински политолог, олигарсите своевременно осъзнаха, че рискуват да се окажат “инвеститори” в една гражданска война. След като през последните дни силите на реда в Киев започнаха да използват сила срещу огромната маса демонстранти, а ЕС и САЩ да заплашват с финансови санкции против причастните към режима на Янукович, това бе тревожен сигнал за олигарсите. По начало олигархията в Украйна демонстрира по косвен начин своето инакомислие. Това си пролича в критичното отношение на телевизионните канали, естествено контролирани от олигарсите. След това футболните запалянковци в страна, също притежание на клубовете на олигарсите, се въоръжиха с тояги и бейзболни стикове и излязоха на Майдана, за да вземат участие в боевете с полицията. Както е добре известно и у нас, футболните агитки са много опитни в сблъсъците с полицията и силите на реда, като очевидно в един момент бяха подтикнати от олигарсите – собственици на футболните клубове, да се включат активно в сраженията в центъра на Киев. Очевидно, олигарсите вече бяха преценили накъде духат политическите ветрове. Най-богатият и могъщ олигарх в Украйна – магнатът на металургичната промишленост, Ринат Ахметов в началото на драматичните събития в страната се страеше да остане настрана от конфликтите между протестиращите и силите на реда. В продължение на години той оказваше финанасова подкрепа и неговите интереси са преплетени с тези на Янукович исие. Но на 25 януари 2014г.неговата корпорация излезе със заявление, което буквално върза ръцете на украинския президент. Та в това заявление се казваше, че единственият изход от кризата, това са конструктивните преговори с опозицията. И още, че със силов подход не може да бъде намерен изход.
При това развитие Янукович нямаше друг избор, освен преговори и отстъпки пред лидерите на протестиращите. Но както коментират редица политически наблюдатели, лидерите на опозицията не се хванаха на уловката на президента, с която той им предлагаше да разделят с него властта. Не помогна на Янукович и неговото предложение за конституционни реформи, преразпределящи властта в полза на парламента.

Лидерите на опозицията нямаха друг избор освен да отхвърлят офертата на Янукович, за да не бъдат обвинени от масата протестиращи, че са предатели. Световният шампион по бокс Кличко – един от главните лидери на протестите, се опита да убеди огромното множество на Майдана, че преговорите с президента  са единствения начин да се избегне мащабно проливане на кръв и даже гражданска война. Но в отговор на това, той бе посрещнат от викове “предател” и “ренегат”.

Във всеки случай, промяната в позицията на олигарсите окончателно подкопа почвата под краката на Янукович. От тук нататък вече може да се водят преговори само за условията на неговото оттегляне от президентския пост.





Гласувай:
3



1. aboychev - ТРАГЕРИЯ
28.01.2014 09:57
АВТОРЪТ ПУТИНОИД СЕ ОПИТВА ДА НИ ВНУШИ,
ЧЕ ПОДКРЕПАТА НА ВЪЗСТАНАЛИЯТ НАРОД НА УКРАЙНА Е
ВСЪЩНОСТ ПОДКРЕПА НА ОЛИГАРСИТЕ В УКРАЙНА.
ЖАЛКА ПРОРУСКА ДЕМАГОГИЯ, ТИПИЧНА ЗА АВТОР КАТО ТОЗИ.
КАТО НЕ МИНАВА НОМЕРА С
"НАЙ ДОБРЕ УКРАЙНА ДА БЪДЕ РАЗДЕЛЕНА"
СЕГА ПЪК НОМЕРЪТ
"ПАЗЕТЕ ЯНУКОВИЧ ОЛИГАРСИТЕ СА СРЕЩУ НЕГО"
НЕ ГОСПОДИН ДРУГАРЮ ЧЕРВЕН ПОЛИТИЧЕСКИ КОМЕНТАТОР - "ПОЛИТОЛОГ".
УКРАЙНА Е ВЪЗСТАНАЛА СРЕЩУ СИСТЕМНАТА УЗУРПАЦИЯ НА ЦЕЛИЯТ Й ПОЛИТИЧЕСКИ, ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ ОТ РУСИЯ.
УКРАЙНА Е ВЪЗСТАНАЛА СРЕЩУ МОСКОВСКИТЕ КРАДЦИ
НА ИСТОРИЯТА Й,
НА КУЛТУРАТА Й,
НА ПРОМИШЛЕНОСТТА Й,
НА КРАЙБРЕЖИЕТО Й.
УКРАЙНА Е ВЪЗСТАНАЛА СРЕЩУ ВЕКОВНИЯ ОКУПАТОР.
УКРАЙНА Е ВЪЗСТАНАЛА СРЕЩУ БЕСЛАНСКИЯ УБИЕЦ.
УКРАЙНА Е ВЪЗСТАНАЛА СРЕЩУ МОСКОВСКИЯ СВЕТОВЕН КОМИСИОНЕР НА ТРАНЗИТА НА ЧУЖДИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ,
ТОРМОЗЕЩ СВЕТА С КОМИСИОННИ НАДХВЪРЛЯЩИ 2-3 ПЪТИ
ПАЗАРНАТА СТОЙНОСТ НА РЕСУРСЕТЕ.
ЗАТОВА
РОССИЯ ВЪН ОТ ВСЕЙ ЗЕМЛИ РУСЬИЙСКОЙ.
ЕВРОПА И АЗИЯ, ЩЕ СИ ПОДАДАТ РЪКА,
ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ И СЛЕЯТ В ЕДИННА ЕВРАЗИЯ,
БЕЗ ТЕРОРА НА ПАНСкЛАВиЯНСКАТА СВОЛАЧ ОТ КРЕМЪЛ.
ПОСРЕДНИКА МОСКВА ДА СЕ ИЗНАСЯ НА АНТАРКТИЧЕСКИЯ ПОЛЮС -
ТАМ Е РОДИНАТА НА РОССИЯ - ЛИШЕНА ОТ КРАДЕНАТА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА НА
НАРОДИТЕ КОИТО Е ВЛАДЯЛА.
ИДИТЕ НА СЛАВЯНСКУЮ БЕСЕДУ НА СЕВЕРНОМ - ЛЕДОВИТОВОМ

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165273
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930