Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2014 17:19 - Ролята на олигарсите в украиската криза
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Несъмнено украинските олигарси играят много важна, макар и заскулисна роля в сегашните драматични събития в Киев. Между най-богатият в Украйна олигарх Ринат Ахметов, който освен металургичната промишленост има и собствен телевизионен канал, и Игор Коломойски, също влиятелен олигарх и Дмитрий Фирташ, който контролира споразуменията по транспортирането на руския природен газ, се състояла среща в един от луксозните хотели на Киев.

Както вече беше съобщавано, президентът Янукович предложи на един от ръководителите на протестиращите Арсений Яценук да заема овакантения пост на премиер на Украйна, но той по разбираеми причини се отказа от офертата. Това напълно се вписва в позицията на тримата олигарси за “мирен изход” от украинската криза.

Но да се запитаме защо олигарсите са за мирно решение на кръвопролитната драма в Киев. Първо, защото в Украйна съществува реална опасност от гражданска война, която би преобърнала наопаки съществуващия ред, жизнено необходим за големия бизнес. Второ, нарастват заплахите от Запада за налагане на икономически санкции на Украйна, като например замразяване на нейните авоари в чужбина. Това несъмнено силно уплаши украинските олигарси, чиито авоари са изнесени за сигурност в чужбина. Трето, олигарсите имат свои депутати и групи от парламентаристи във Върховната Рада, които не искат да се компрометират с подръжка на извънредните закони срещу протестиращите от 16 януари т.г. И тези закони доста бързо бяха оттеглени от украинския парламент.
В същото време, неофициалният ръководител на парламентарната група на олигарха Фирташ, даде да се разбере, че при никакви обстоятелства няма да подкрепи въвеждането в страната на извънредно положение.
За разлика от Русия при президентството на Путин, който силно притисна руските олигарси – напомням случая Ходорковски, украинските олигарси успяха да запазят лостовете на политическото си влияние върху управляваща върхушка. Това едва ли е изненада за всеки, който следи събитията и процесите в постсъветското пространство.

Един от украинските олигарси  Виктор Пинчук стана мецанат на модерното изкуство и официално се оттегли от украинската политическа сцена. Но останалите олигарси, начело с Ахметов и Фирташ, дърпат конците на местното задкулисие. Някои от тях пряко финансират големите партии, други предпочитат да раздават блага на повече от една партия във Върховната Рада. Приоритетна цел и задача на всички олигарси в Украйна е да създават максимално благоприятни условия за своя бизнес. По тази основна причина, олигарсите от задкулисието се стремят да използват подвластните им политици и политически сили, за да предотвратят гражданска война в Украйна, която би нанесла тежък удар върху възможностите на местните олигарси и техния бизнес. Именно с това се обяснява стремежа на водещите олигарси в Украйна да стабилизират обстановката в страната и да я отдалечат от ръба на  гражданската война.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1168500
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930