Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 15:25 - Събитята в Украйна наливат масло в мелницата на Америка
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 711 Коментари: 0 Гласове:
1



По мнението на редица американски издания, изборите в Украйна през 2010 година, на които бе избран Виктор Янукович за президент, са били свободни и честни. Президентският мандат на Янукович изтича през 2015 г. Но множеството протестиращи окупирали киевскиския Майдан водят сражения с милицията из специалните части Беркуд, гръмогласно искайки оставката на Янукович. Изглежда САЩ, заедно с ЕС се стремят да отслабят и свалят от власт това демократично избрано управление в Киев. Създава се впечатлението, че военните преврати, като този в Кайро и бунтът на тълпите в Киев са станали ново легитимно средство в арсенала на демокрацията.

Защо тълпите на Мйдана искат да свалят Янукович и неговото управление? Отговорът е прост – той предпочете Русия пред ЕС. В съперничеството между Путин и ЕС за включването на Украйна в съответните икономически обединения се води остра борба. За целта ЕС предложи един вид годеж – споразумение за асоциация. Като контра ход руският президент Путин предложи на Киев 15 милиярда долара, наред с намалението на цената на руския природен газ за Украйна. Тогава Янукович прекрати преговорите за асоцииране с ЕС и се обърна с лице към Русия.

Западната част на Украйна изпадна в същинска ярост. На площадите и улиците излязоха настървени протестиращи – достатъчно внушителни тълпи, които бяха решени да свалят Янукович и неговото управление. На бърза ръка в Киев долетя американският сенатор Макейн – загубил от Обама състезанието за Белия дом, за да заяви своята пълна солидарност с демонстрантите.

Впоследствие към Макейн се присъедини и държваният секретар на САЩ Джон Кери. Двамата се намесиха пряко в украинските събития, нямащи нищо общо с Америка. Нещо повече, в Мюнхен Кери заяви, че в борбата за демократично бъдеще на Европа, днес няма нищо по-важно от Украйна. “Ние заставаме заедно с народа на Украйна” – отсече Джон Кери.

На практика, по този начин Кери поставя Америка на страната на тълпата, която иска да свали президента Янукович, да проведе извънредни избори и спечели властта. Тук трябва да отбележа нещо важно за облика на демонстрантите в Киев. Освен, че окупират държавните сгради, тези “демократи” скандират ръсистки, антисемитски и нацистки лозунги.

Но да си представим за момент, че Вашингтон бъде завзет от подобни тълпи с подобни цели. Извън всяко съмнение това в САЩ не би било допуснато. Редица западни медии посочват, че сега САЩ и ЕС подготвят пакет от помощи, в случай че Янукович клекне, скъса с Русия и подпише споразумението за асоциация с ЕС. Но ако предложението на Путин може да се окачестви като подкуп, то как би могла да се окачестви западната помощ. Янукович управлява силно разделена страна, но той не може да бъде обвинен, че е диктатор. Когато градусът на напрежението в Киев и в други украински градове се вдигна твърде викосо, украинският президент разпусна правителството си, предложи премиерски пост на един от лидерите на опозицията и с помощта на Върховната рада отмени извънредните закони и твърди мерки срещу опозицията.

Но тълпата на площада в Киев, разбирайки че Янукович отстъпва и усещайки мириса на своята победа засили своя натиск. Вече има жертви и от двете страни – от протестиращите и от органите на реда. Естествено Путин изпадна в състояние на ярост, но в навечерието на зимната олимпиада в Сочи той трябваше да изглежда дружелюбен. Но как би реагирал ЕС, ако Путин реши да подкрепя антиевропейската Партия на независимостта във Великобритания или Шотландската национална партия, която иска да се отдели от Великобритания? Да не говорим за това, че ако Кремъл в разгара на финансовата криза в Атина би насърчавал демонстрантите да поискат от властите в Гърция излизане от еврозоната.

Много близо до истината е признанието за умищлена намеса на САЩ и Запада в сегашните украински събития. В заключение ще сумирам мнението на редица авторитетни медии и политици на Запад. Според тях, ако тълпите предизвикат пълна парализа в Киев и ако бъде съборено демократично избраното управление, Западът ще провокира реваншистки рефлекси в Русия и може би даже нова студена война.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161236
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031