Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2014 14:24 - Ще се разпадне ли Украйна на две половини
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 913 Коментари: 0 Гласове:
2



 

В източноукраинският град Харков бе учреден Украински фронт, който трябва да играе ролята на противотежест на протестиращите от Евромайдана, повечето от които са или от Киев, или най-вече от Западна Украйна. Новото контрапротестно движение е формирано и насочвано от местните асоциации под ръководството на партията на президента Янукович – Партията на регионите. Това обединение може да изиграе важна роля в усилията на Янукович да запази властта си, въпреки огромните протести на Майдана. На този революционен площад самоорганизирани огромни тълпи от протестиращи в мнозинството са от Киев и Западна Украйна, където антируските националистически настроения са много силни. Именно от Западна Украйна идва и силното движение в полза на европейската ориентация на страната и нейното политико-икономическо скъсване с Русия.

Украинският фронт бе учреден на 1 февруари от местната асоциация на партията на Янукович, но малко по-късно своята подкрепа заявиха няколко народни организации, включително клуба на бойците и съюза на ветераните. Украинския фронт, създаден като главната организация от представители на различни политически и социални групи, си поставя целта да формира  доброволно опълчение, като предоставя платформа за подръжка на Янукович. Между другите сили на формированието са представени структури на про-правителствените украинци, които са се появили на отделни места, както и участват в социалните мрежи.

Макар в последно време правителството да не смазва активно протестите, Украинският фронт може да стане първата крачка в новата стратегия на Янукович за непряко противопоставяне на протестиращите.

Украинският фронт официално е подкрепен както от редица членове на управляващата партия, така и от комунистическата партия партия на Украйна. Базата на фронта е концентрирана в източните градове Харков и  Днепропетровск. Губернаторът на харковската област, който е от Партията на регионите, Михаил Добкин, нарече Украинския фронт инструмент за защита на Украйна и нейното прочистване от тези, които искат да “завоюват страната”. Макар най-активно в разгръщането на украинския фронт да действат членовете на управляващата партия на Янукович, фронтът получи и подкрепата на местине организации от Харковска област. Сега се полагат усилия към украинския фронт да бъдат привлечени местните ветерани от войната в Афганистан, и харковсксия боен клуб.

Олег Царев – депутат от партията на регионите от Днепропетровск, който е един от лидерите на украинския фронт заяви, че народните бойци трябва да станат част от фронта. Най-вероятно, ядрото на тези бойци от Харковска област  ще станат членове на съюза на ветераните и клуба на бойците “Опора”.

В сегашния си вид Украинският фронт не представлява сериозна заплаха за антиправителствените протестиращи. Фронтът се базира в руско-говорящия източен регион на Украйна, който е цитаделата на управляващата партия, докато опозицията е концентрирана в Киев и в аграрната западна част на страната. Поради това, че Източна Украйна е промишлена, работниците от заводите са ограничени от графика на работното време и по-трудно могат да участват в драматичните събития. Затова на хората от Изтока са необходими повече стимули за участие в политическите събития. Способността на Украинския франт да окаже влияние върху събтията в страната има значителен потенциал, особено ако получава неофициалната подкрепа на украинските власти и на Русия. Царев – депутат то Върховната рада и най-активния подръжник на Украинсккия фронт е тясно свързан с Москва, и тези дни посети Олимпиадата в Сочи, което му даде възможност да разговаря с ръководството на руския апарт за сигурност. Освен това, въпреки че не съществува официална връзка с Русия, лидерът на клуба Опора в началото на февруари посети Санкт Петербург за да привлече на своя страна  руската подръжка срещу Евромайдана сред самите руснаци. Освен това, руски Байкъри са отишли в Севастопол, което дава още едно измерение на новото формирование, защото такива байкърски групи като “Нощните вълци”, избяягват антиправителствената риторика, но затова пък подържат руския патриотизъм.
Организацията на правителствените сили далеч от разбунтувалия се Киев ще даде шанс на Украинския фронт да укрепи силите си. Освен това фронтът може да предотврати разпространението на протеста в източната част на Украйна. Украинският фронт е в състояние да разшири своята дейност дотогава, докато стане готов да се сблъска с тълпите на Евромайдана и с местните сили за отбрана.

Засега новото формирование не разкрива плановете си за бъдещето, макар да е напълно ясно, че Партията на регионите, заедно с подръжката на низовите агресивни групировки, ще играе ключова роля в развоя на събитията в страната. Тази роля, наред с развиващите се неофициални връзки с Русия, разкриват новата посока към която се ориентира президентът Янукович. Както преди него руският президент Путин, Янукович опитва нови начини за разпръскване на протеста в Киев, стремейки се към минимално насилие. От друга страна, Кремъл е силно заинтересован от негласната подкрепа на стихийните про-руски движения, което в крайна сметка може да спаси властта на Янукович. Създаването на Украинския фронт търде веоятно ще изиграе важна роля в развитието на украинската криза. В заключение искам да подчертая, че разкола на Украйна на Западна част, насочила се към ЕС, и Източна – обърната към Русия е едно твърде вероятно развитие на украинската драма.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160860
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031