Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2014 21:18 - Украйна: революцията победи, дойде хаосът
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1191 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Украинският президент Янукович и тримата лидери на опозицията – Кличко, Тягнибок, Яценок след многочасови напрегнати преговори подписаха споразумение за уреголиране на конфликта в Киев. Споразумението предвижда провеждането на предстрочни президентски избори, разследване на виновниците за насилието на площад Независимост и ангажимент на правителството да не въвежда извънредно положение. Освен това, се казва конкретно в договореното споразумение за освобождаването на всички окупирани сгради, паркове и улици, и  още, противоборстващите страни трябва да напуснат позициите си на Майдана.
Веднага след подписването на споразумението, Върховната рада прие няколко закона, които отиват по-далеч от подписаното споразумение. Става дума най-вече за освобождаването от затвора на бившия премиер Юлия Тимошенко, несправедливо осъдена на 7 години затвор. И още, парламентът не само одобри връщането на конституцията от 2004г., но и прие поправка в законодателството, която позволява освобождаването на Тимошенко.

За сега не е ясно, дали споразумението ще доведе до трйно прекратяване на сблъсъците на Майдана, защато лидерът на радикалния крайно десен блок  - Десен сектор - Дмитрий Ярош заяви, че неговата организация отхрвърля споразумението и настоява за незабавна оставка на Янукович.

Белият дом одобри споразумението като заяви, че Вашингтон внимателно ще следи по-нататъшното развитие на събитията в Украйна. От руска страна, руският омбуцман Лукин, който участва в преговорите за постигане на споразумението, не сложи своя подпис под съгласувания документ.

Стратегиятга на Москва е базирана върху факта, че Украйна е дълбоко разделена между ориентираната към Запада част на страната и про-руската източна част  плюс Крим, където е базата на руския черноморски флот. Президентът Янукович, който е в неизвосност заяви, че не е подал оставка и заплаши, че протестиращите не изпълняват клаузите на споразумението.

Същевременно Янукович обвини опозицията, че не се съобразява с клаузите на споразумението, подписано с участието на външните министри на Франция, Германия и Полша.

 

Така или иначе, завърши само първото действие на украинската драма. Сега в Украйна се настани хаосът. Не е ясно как освободената Юлия Тимошенко ще се впише в продължението на украинската революция.

Тук ще напомня древната сентенция – нищо не обединява както общия враг и нищо не разделя, както общата победа.





Гласувай:
3



1. анонимен - Сентенцията е абсолютно вярна и ...
22.02.2014 22:21
Сентенцията е абсолютно вярна и това скоро ще проличи.
цитирай
2. aboychev - Е
23.02.2014 08:17
НЕ УСПЯХТЕ ДА ОСИГУРИТЕ ОБЩ ВРАГ В ЛИЦЕТО НА САЩ, ЕС И НАТО,
НЯМА ДА УСПЕЕТЕ ДА ОСИГУРИТЕ И "ОБЩА" ПОБЕДА.
ГЛЕДАЙТЕ ТАМ ДА СИ ОСИГУРИТЕ ОБЩА ЗАЩИТА,
СЛЕД КИЕВ Е МОСКВА,
ЗА ХАРКОВ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ.
А В МОСКВА ПОБЕДАТА НАИСТИНА ЩЕ Е ОБЩА - НА ПОРОБЕНИТЕ НАД 160 НАРОДА.
А ХАОС НЯМА ДА ИМА,
НО ДАЛИ ВИЕ
ЩЕ ЖИВЕЕТЕ В ХАУСИ
ТОВА Е ДРУГА ТЕМА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161129
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031