Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2014 21:37 - ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА В УКРАЙНА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 13853 Коментари: 0 Гласове:
2



автор:  Иля Крамник
05.03.2014 г.
Информационната война в Украйна image

Фото: АФП

Информацията в съвременния свят има много по-голямо значение, отколкото материалния фактор. По време на кримските събития и като цяло в ситуацията в Украйна информационната война сега решава почти всичко.

Клетвата на контраадмирал Денис Березовски за вярност към народа на Крим се превърна в една от най-големите изненади в неделя, 2 март, и най-яркото доказателство за моралното състояние на на въоръжените сили на Украйна, особено на нейния флот в Крим.

След Березовски украинския флот напуснаха редица офицери, на практика парализирайки този вид въоръжени сили. Тази ситуация в украинския флот се е развивала през годините - деградацията на флота, мизерните заплати на служителите, фактическото отсъствие на бойна подготовка - всичко това служи като силен деморализиращ фактор.

Основният въпрос след събитията от 1 март, когато Съветът на федерацията разреши на президента на Русия да използва войската, за защита на руснаците там и стабилизиране на положението в Украйна, имаше възможност за разширяване на зоната на операцията в източна Украйна. Информационното пространството веднага се напълни със съобщения на съответната тема.

Съдейки по честотата, с която руските войски уж са били забелязвани в източната част на Украйна, на много хора се искаше този сценарий да бъде превърнат в реалност, защото това би позволило да се говори за война срещу Украйна. В същото време последва вълна от съобщения за обща мобилизация в Украйна, съпроводна от откровено „фалшиви” снимки.

В действителност, днес ситуацията се определя от отговорите на два въпроса. Първо, ще реши ли Киев наистина да използва военна сила в Крим, и ако да - то каква? И второ - какво ще бъде окончателното разпределение на силите в източната и южната част на Украйна, особено в онези области, където активистите успяха да издигнат руски знамена над областните администрации?

На този фон в украинското информационно пространство възникна нова тенденция: след седмица на радост от „победата на „Площада на независимостта” властите и пресата внезапно си спомниха за съществуването на руснаци в Украйна и започнаха да призовават за междуетнически мир и единство, които дотогава трайно унищожаваха заедно с паметниците и многострадалния „закон на езика”.

Но събитията правят тази тенденция не много убедителна – никой не е отменял заплахите на бойците от „Площада на независимостта” със сила да „въведат ред” в югоизточната част на страната. Искам да се надявам, че никой няма да рискува по подобен начин „да въведе ред” в Крим - последствията могат да се окажат непредсказуеми.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316068
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031