Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2014 17:56 - ЩЕ СТАНЕ ЛИ “БЕЛГИЙСКОТО РЕШЕНИЕ” ПОДХОДЯЩО ЗА УКРАЙНА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1544 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

След като жителите на Крим гласуват за неговото присъединяване към Русия, президентът Обама, канцлерът Меркел и другите европейски лидери ще трябва да предложат “белгийското решение” за кризата в Украйна. Сбигнев Бжежински неотдавна предложи “финландизация на Украйна”, което би означавало страната да запази широки икономически отношения както с Русия, така и с ЕС, но да не влиза в никакъв военен съюз, който Москва може да счете, че е насочен срещу нея. Хенри Кисинджър предупреди, че демонизацията на Путин не е политически курс, а алиби за неговото отсъствие. От негова гледна точка реалността е такава, че Западът вероятно ще трябва да признае такъв изход от кризата, при който Украйна няма да влезе в НАТО.

Според някои западни автори, изходът от украинската криза може да стане т.нар. белгийско решение, което означава, гарантиран на международно равнище неутралитет на Украйна.

От 16 до 20 век армии на различни страни преминавали през територията, която сега принадлежи на Белгия. Когато в 1830г. Белгия провъзгласи своята независимост от Кралство Нидерландия, нейното бъдеще беше доста неопределено. Тогава обаче европейските държави: Великобритания, Франция, Прусия, Русия, Австрия и Холандия подписаха договор, според който те се зедължаваха да уважават териториалното единство и постоянния неутралитет на Белгия. В резултат на това, Белгия  цяло столетие живее в състояние на мир, който бе нарушен едва от първата световна война. Признаването на международно равнище на неутралитета се оказа доста ефективно решение за редица държави, вкл. Швейцария и Австрия, чийто неутралитет бе определен след края на Втората световна война.

Възниква обаче въпросът, защото Украйна да не може по собствено желание да влиза в икономически и военни съюзи, които тя счита изгодни за себе си, вкл. ЕС и НАТО? Отговорът с една дума, това е поради историята. Оцеляването и благосъстоянието на Украйна в редица важни отношения ще зависи от сдържаността и даже щедростта на нейните съседи. Това на първо място важи за Русия, която доставя  половината от суровините, които Украйна внася, и половината от природния газ, който тя консумира. При това, със значителна отстъпка в цените в сравнение с пазарните. Металургичната и химическата промишленост на Украйна, които осигуряват съществена част от нейния БВП, също така са най-големите потребители на руски природен газ, доставян по занижени цени.

В Украйна съществува дълбок териториален разкол между нейния Изток  и Запад. Разпадащите се империи, като съветската, винаги оставят след себе си разделено населеие, спорни граници и десетилетия на мъки и недоволства. Разпадането на Съветския съюз поне до сега стана по мирен начин. Завладяните нации от Източна и Централна Европа, както и териториите присвоени още при Петър І и Екатерина Велика в продължение на пет столетия, получиха независимост по определно ненасилствен начин.

Въпреки това, сред бившите съветски републики Украйна заема особено място. В съзнанието на мнозинството руснаци, Украйна е такава съществена част за Русия, както и Москва. Източна Украйна е била неотменна част от територията на руската империя в продължение на три столетия.
Сегашните граници на Украйна са от една страна изкуствени, а от друга страна – случайни. Севастопол е бил построен по заповед на Екатерина Велика като главна база на руския военоморски флот. Ако Никита Хрушчов не беше изменил произволно и неправомерно административния статут на Крим, то полуостровът почти сигурно би останал в Русия след разпадането на бившия СССР през 1991г.

Сега икономиката на Украйна се намира в състояние на дълбок упадък и над нея е надвиснала сериозната опасност от дефолт. Същевременно Украйна е на едно от последните места в рейтингите заради мащабната корупция и неефективност.
Успешното управление на държавата преполага преди всичко признаването на суровата реалност и прогнозирането на вероятните варианти за развтие на събитията. Отчитайки сегашната ситуация в Украйна, признанието на международно равнище на нейния неутралитет вътре в сегашните й граници, би било всеобща победа. Държавите трябва да се договорят, че Украйна няма да става член на НАТО, Евросъюза, или предлагания от Русия Митнически съюз. Но тя трябва да гарантира на Русия военоморската база в Крим за срок от 100 години, да интернационализира минаващите през територията й газопроводи по които преминава руския природен газ за европейските държави. И също така да гарантира правата на малцинствата в съответствие с европейските стандарти. При  такива условия украинските гражадни ще получат добра възможност да се съсредоточат върху изграждането на собствената си държава.





Гласувай:
5



1. анонимен - Никак не си представям как русна...
16.03.2014 20:52
Никак не си представям как руснаците биха се съгласили на натовски бази в крим и Украйна. Ако стане, това ще е постоянно ходене по ръба на бръснача.
Русия сега е силна, а и действията и са много добре премислени.
цитирай
2. jelezov - Добър професионален анализ на п...
17.03.2014 09:27
Добър професионален анализ на проблема, но с един съществен дефект. Бъдещето на Света и на Украйна се разглежда - преднамерено или не - през призмата на теорията на Френсис Фукуяма за края на историята и последният човек. При преход на човечеството към един нов обществен строй, отвеждащ го зад тесния хоризонт на капитализма, реалната възможност на който е научно обоснована, украинският проблем, а заедно с него и други стотици подобни, ще намерят своето естествено човешко решение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165209
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930