Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 17:26 - ГОЛЕМИЯТ ДИСПУТ В САЩ – КОЙ БЕ ПРАВ ЗА РУСИЯ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1752 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Консервативните издания в САЩ ни убеждават, че левите са се провалили в политиката спрямо Русия, а неоконсерваторите – дълбоко антируски, са се оказали прави. Затова неоконсерваторите получават бонус във връзка със събитията в разделена Украйна. И най-вече, печелят точки относно характера на политиката на Кремъл, след анексирането на Крим. Според изданието American Thinker бившият посланник на САЩ в Москва  Макфол и експерта на CNN Фарид Закария са свидетелство за пълния провал на Обама в политиката спрямо Русия.

Според споменатото издание администрацията на Обама, и най-вече самият президент води Америка в задънена улица, по пътя на безкрайни катастрофи и позор. На 26 април 2008г. в разгара на президентската кампания Закария публикува в Нюзуик статия със злобни нападки срещу Джон Маккейн. Закария писа тогава, че Маккейн е психически нездрав, защото призовава за изключването на Русия от G-8 в отговор на възобновената студена война от Владимир Путин срещу Запада.

И ето, през изтеклата седмица Русия бе изгонена от G-8, а Закария стана най-унижения наблюдател в американската политическа история. В своя коментар през 2008г. Закария нарече сенатора Маккейн “шизофреник”, като не пропусна да се оплаче от неоконсервативните излияния по адрес на Русия, които го изпълвали с печал. Закария изрази тогава подръжка на съществуващата от няколко десетилетия двупартийна политика, насочена към включването на Русия в подържането на световния ред. Освен това, Закария зададе въпроса: каква изгода ще донесе подобен род отчуждение на велика държава, каквато е Русия.

Зкария не бе сам в своя политически анализ, защото на негова страна се озоваха сътрудници на президента Буш. Администрацията на Буш знаеше достатъчно за тази дискусия наречена “глупост”. Експертът по Русия Стивън Лараби от Ранд Корпорейшън писа, че в Европа има много слаба подръжка за  изключването от G-8 на Русия. На свой ред, Джордж Стефанопулус заяви: На нас ни е нужна Русия за да се осигури безопасността на ядреното оръжие, а също  и сдържане на Иран. Ако изхвърлим Русия, тези проблеми или няма да могат да бъдат решавани, или ще се решават извънредно трудно.

Само месеци след като Маккейн призова за изваждането на Русия от G-8, което се разглеждаше като противодействие на руския военен натиск върху бившите съветски републики, Путин изпрати танковете си в Грузия и анексира Северна Осетия и Абхазия. Прословутата домакиня-политик Сара Пелин, кандидат за вицепрезидент на Маккейн предупреди, че ако бъде избран Обама, който ще провежда политика на умиротворяване на Русия, американците не след дълго ще видят руски танкове и в Украйна.

Сега, пише American Thinker , без отговор на въпроса за странната характеристика на Русия, която Закария нарича велика държава, не е ясен подхода към Москва. Според мен, Русия е велика държава, включително и като играч на световната сцена.
В статията си в Ню Йорк Таймс бившият посланник на САЩ в Русия Макфол пише: “Като посланник за мен бе доста сложно да защитавам американската привързаност към суверенитета и международното право, когато руснаците ме попитат за Ирак и Афганистан. Макфол написа още една статия за списание Тайм, в която призовава читателите   да повярват в това, че американците ще прояват слабост и ще подкопаят сигурността на САЩ, ако поставят под въпрос лидерството на Обама. Колкото до защитата на американските ценности на международното поле под прикритието на тази фалшива фасада, САЩ водиха десетки по-малки и по-големи войни. Да напомним за Виетнамската война, която Америка загуби.

В заключение ще отбележа, че в американските медии за Русия се говори като неосъветска Русия. Самият Макфол признава, че неосъветска Русия има желание и възможности да подрива позициите на определени държави чрез такива средства, като военна сила, долари, медии, тайната полиция и разбира се природния газ. Но какво да кажем за заместник държавния секретар Нюланд, която се похвали, че САЩ са изразходвали 3 милиарда долара за въстанието на Майдана.





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165631
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930