Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2014 20:42 - ВОЙНАТА ЗА УКРАЙНА В ОГЛЕДАЛОТО НА УКРАИНСКИТЕ МЕДИИ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2201 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ВОЙНАТА ЗА УКРАЙНА В ОГЛЕДАЛОТО НА

УКРАИНСКИТЕ МЕДИИ

 

В блога си до тук изразявах мнението си за събитията в Украйна и критично отразявах  големия геополитически проблем между Русия и Запада, по-конкретно САЩ и НАТО. Сега искам да дам критичен израз на украинската гледна точка, така както е отразена в украинските медии. При това като се опитам да отсея силно пропагандните твърдения и внушения.

Според украинските медии крайна цел на политиката на Путин не е присъединяването на Крим към Русия, а властта в Киев. С други думи, иде реч за унищожаването от Москва на украинския суверенитет. Политиката на Москва е, че държавността на Украйна може да бъде само бутафорна, докато всички принципни решения във външната политика трябва да се вземат по указание от Москва. Във връзка с това, пишат украинските медии, първостепенната задача на Русия е да провали извънредните президентски избори, насрочени за 25 май. Да ги провали, ако не в цяла Украйна, то поне в нейните югоизточни райони. Според украинските медии идеалният вариант за Москва е парламентарните и президентските избори да  бъдат предшествани от нова конституция, която при помощта на федерализацията да лиши  всяко правителство в Киев от възможността да реализира консолидирана политика върху цялата територия на Украйна.
Тук му е мястото за моя пръв апостроф, защото Украйна като изкуствено държавно творение е съшито от про-западни и про-руски райони.
Споразуменията, подписани от отстранения  по неконституционен начин президент Янукович, така и не се реализираха в резулатат на кървавите събития на Майдана в Киев, които Кремъл убедено смята за дело на западните спецслужби. Ще посоча, че далеч не само Кремъл, но и трезвомислещите политици и наблюдатели на Запад смятат събитията на Майдана за дело на западните спецслужби. Съвсем не случайно заместник-държавният секретар на САЩ Нуланд, която в прихванат разговор с американския посланник в Киев, нареждаше пъзела на бъдещото украинско правителство, в което на ключови постове влязоха неонацистите от Десен сектор и от Свобода. Нещо повече, същата тази бойка функционерка се похвали, че САЩ са изразходвали три милиарда долара за да изведат Украйна от руска орбита.
Украинските медии акцентират върху това, че в югоизточните гранични райони на Харков, Донецк, Херсон и Луганск, етнически руснаци щурмуват областните администрации. Но според киевските медии събитията са показали, че в югоизточна Украйна кримският сценарий е обречен на неуспех. Медиите в Украйна настояват пред колебаещите се донякъде западни поддръжници – например германците, да бъде убедително обяснено, че в Украйна рускоезичността не е тъждествена с принадлежност към руската нация. С това твърдение навлизаме в крайно мътни води, особено на фона на исканията, например на шотландците за отделяне от Великобритания, или на каталунците за откъсване от Испания. Не случайно съществува съвременна теза, че бъдещето на Европа няма да принадлежи на нациите, а на районите.

И сега вече украинските медии настъпват болната тема, която  била разигравана от руската пропаганда. Авторите от Киев твърдят, че успех на руската пропаганда не само в Русия, но и на Запад, се дължал на това, че се опирал на лесно опознаваеми стериотипи – например за украинския антисемитизъм, или за украинската колаборация с нацистите по време на Втората световна война. Освен това, руската пропаганда експлоатирала  неусловните културни рефлекси за украинския неофашизъм, който има дълбоки корени през миналия век. Какво да кажем, например за Степан Бандера, или Шушкевич, чиито открито обавили се наследници вършееха смърт на Майдана и караха под дулата на автоматите си парламента да гласува. Какво да кажем също така за ключовите постове в нелегитимната власт в Киев, заемани от  пронацистките  Десен сектор и Свобода.

Според украинските наблюдатели и анализатори, сега в Украйна няма благоприятна неултрадясна, непопулистка алтернатива на сегашната власт. Питам се: до там ли я докарахме?!

В заключение, медиите в Украйна, признавайки крайно тежкото положение на украинската икономика, са достатъчно наясно, че сегашната власт в Киев зависи от финансовата и политическа помощ на Запада.  Тук украинските автори признават, че такава помощ е спешно необходима, но предвид сложната структура и процедура на вземане на решения в ЕС, Западът не може да се конкурира с бързата и решителна помощ на Русия за украинската икономика.

В заключение ще отбележа, критиките на антируските украински наблюдатели, които осмиват като крайно наивно обещанието на Кремъл да не навлиза с войски в източната половина на разделената страна. Разбира се, за сега Москва няма такива намерения, но да допуснем, че в Източна Украйна избухнат кървави безредици – Майдана ни нарежда на такава хипотеза, как трябва да реагира Русия? Ще си затвори ли очите, или ще се намеси на помощ на украинските руснаци.

И накрая още един апостроф – САЩ и НАТО нямат никакво намерение да воюват с Русия заради Украйна, дори ако Украйна започне да се разпада, което в не малка степен е вероятно. Но в края на крайщата, Украйна не е пъпа на света.





Гласувай:
3



1. kostadin - То и САЩ едва ли може да претендира за ...
10.04.2014 21:26
То и САЩ едва ли може да претендира за пъп на света
цитирай
2. анонимен - А кой даде право на САЩ и НАТО да са на ...
11.04.2014 07:53
А кой даде право на САЩ и НАТО да са на всяко гърне меродия. Как се бориш за демокрация и едновременно не признаваш никакво самоопределиние.
цитирай
3. nikikm - Киселинчев,
11.04.2014 20:25
наясно ли си,че каузата Украйна е борба за оцеляване на Русия! Противопоставянето и разделянето на двата братски народа ще ги унищожи с времето по един или друг начин!Това е истинската гледна точка и преди да обвиняваш Русия,надявам се си наясно,че това беше подготвено и осъществено от Американците с подкрепа на ес,подготвено отдавна!Както се прави по цял свят и от много години!Другото е профанация и недоглеждане!Освен това виж прогреса на България откакто се "демократизира" и придоби нови приятели и доброжелатели в лицето на мвф,сб,сащ,ес и пр. РЕЗУЛТАТЪТ Е,ЧЕ ИЗЧЕЗВАМЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА,КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА! ИЗЧЕЗВАМЕПО НАЙ-УНИЗИТЕЛНИЯ НАЧИН,КАТО СЕ ПОДИГРАВАТ И ГАВРЯТ С НАС ПО ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ! Или смяташ,че тук и днес,където живеем е България?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165712
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930