Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2014 13:14 - РУСИЯ, САЩ И ЕС ПОСТИГНАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УКРАЙНА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1636 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На извънредната среща в Женева, посветена на Украйна бе постигнато принципно споразумение. Мнозинството западни медии бяха изненадани от резултатът от срещата, защото не очакваха постигането на първите конкретни крачки към деескализацията на напрежението и възстановяването на сигурността в Украйна. Споразумението призовава поддържаните от Русия групировки, които завзеха правителствени сгради в Източна Украйна, да се разоръжат под контрола на международни наблюдатели. В отговор на това преходното украинско правитгелство обеща да извърши конституционна реформа, която да дава на източните региони по-голяма автономия, а САЩ и ЕС засега да се въздържат от по-нататъчни санкции спрямо Русия.

Постигнатото споразумение има за цел да спре процеса на ускоряващо се движение на Украйна към анархия и даже към гражданска война в източната част на страната. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че засега споразумението е само на хартия, и оттук нататък предстои да се види, дали Русия ще спре полускритата си операция, започната преди десет дни. Кери и Обама отбелязаха, че ако западните правителства не видят прогрес в началото на следващата седмица, те ще въведат нови санкции.

Деескализацията не означава, че президентът Путин се е отказал от целта си да превърне колкото е възможно по-голяма част от Украйна в руски протекторат, а останалите украински региони да станат доколкото е възможно неуправляеми. В телевизионното студио в четвъртък Путин повтори заплахата, че руският парламент му е дал одобрение да въведе руски войски в Източна Украйна, което показва, че руският президент не се е отказал от изменението на международния ред в Европа, формиран след края на Студената война.

Освен това, Москва настоява за конституционни промени, които биха направили източните украински региони фактически независими и биха им дали правото на вето в националната политика, по-специално във външната политика. По думите на Кери, руският външен министър Сергей Лавров е дал да се разбере, че базираните до източните граници на Украйна руски войски, ще бъдат изтеглени само, когато започне конституционния процес. С други думи, Москва си запазва правото да използва сила, ако не получи тази “разрязана” Украйна, към която Кремъл се стреми.

Правителството в Киев съответно обеща да извърши реформи, насочени към децентрализация на страната. Но всеки нов политически ред в Украйна, който й позволява да вземе собствени решения в икономическите отношения и във военните съюзи, не би задоволил руският президент. Ако той забави прикритото навлизане на руски войски в Украйна, това трябва да се разглежда като тактическа маневра. Путин се старае да избегне западните санкции, като същевременно дава на украинского правителството шанс да изпълни неговите изисквания.

Очевидно Путин се надява, че САЩ и ЕС ще се стремят към това Киев да се подчини. По този повод Сергей Лавров заяви, че американските власти са го уверили, че конституционната реформа ще бъде проведена.

Въпреки всички тези въпросителни, държавният секретар Кери имаше всички основания да окачестви женевското споразумение като добър резултат. Ако то бъде осъществено на практика, Украйна вероятно ще избегне хлъзгането на стрната по спиралата, която е в състояние да доведе до гражданска война. САЩ и техните съюзници сега ще следят за това че Русия действително ще спре своята интервенция – и че Украйна няма да бъде заставена или принудена на недопустими отстъпки в опитите да предотврати още една руска интервенция, подобна на тази в Крим.  





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160824
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031