Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 16:32 - АМЕРИКАНЦИТЕ: ТОВА НЕ Е НАШАТА БИТКА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1496 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Когато навремето Роналд Рейгън нарече Съветския съюз “империя на злото”, тези негови думи отразявахе вярата му,    че макар борабата между Изтока и Запада да има геополитически характер, тя същевременно притежа и дълбоко морално измерение. Рейгън разбираше, че ако американците не гледат на студената война като на битка между доброто и злото,  те ще се откажат да жертват заради нейното продължение богатството на Америка, и кръвта на своите синове. Такъв се смята, че е американският характер.
Президентът Джими Картър се опита да лиши конфликта от морален аспект заявявайки, че САЩ са преодоляли неуместния страх пред комунизма.

Ако отделянето на Украйна от Русия беше триумф на саоопределението, защо руснаците от Крим и Донецк да нямат правото да се отделят от Киев и да се върнат обратно в състава на Русия? Ако грузинците имаха правото да се осовободят от властта на руската федерация, защо населението на Абхазия и Южна Осетия да не беше в правото си да се освободи от властта на Грузия? Журналистите наричат Владимир Путин заплаха за “основания върху правила” свят, който САЩ и техните съюзници са създали. Обаче кои правила позволиха на САЩ да бомбардират Сърбия в продължение на 78 дни, за да откъснат от нея Косово – люлката на сръбския народ? Възможно е на някои да се поучат поне малко от историята.

Да сравним това, как Путин организира откъсването и анексията на Крим – без кръвопролитие и при пълно народно одобрение – с това, как сам Хюстън организираха отделянето на Тексас от Мексико и анексията му от САЩ през 1845г. Когато мексиканците се опитаха да си върнат спорната част от територията на изгубения Тексас, Джеймс Полк ги обвини, че са проляли кръв на американците върху американска земя, и убеди Конгреса на САЩ да обяви война на Мексико. Изпратеният начело на американските войски ген. Уинфилд и неговата армия в Мексико,  анексира целия Север на Мексико, които сега са Югозапад на САЩ и Калифорния.
Трудно е да се види моралната страна на проблема, даже в Източна Украйна. Режимът в Киев провъзгласява руснаците за терористи, окупиращи центровете на градовете и то по същия начин, както демонстрантите от Майдана завладяха Киев. Когато партиите  Свобода и Десен сектор се сражават с полицията и палят сгради за да свалят президента Янукович, американският истаблишмънт нарича това героизъм. Но защо тогава тези узурпатори, завзели властта на Янукович по силов начин, са недоволни когато с тях се държат по същия начин? Не е ли това явно лицемерие? И как американците са осмеляват благочестиво да осъждат действията на Русия в Украйна?

През миналото десетилетие Националният фонд за демокрация /той се занимаваше с цветните революции в постсъветското пространство и другаде/, помогна на Грузия да извърши т.нар. революция на розите, в Киргизия – революция на лалетата, в Ливан – кедровата революция, а в Киев – оранжевата революция, както и много други цветни революции. Тези революции сваляха неудобните за САЩ режими и вкарваха в орбитата на Америка съответните страни.

Така че Путин също се научи от американците да играе по тези правила.  И сега вместо САЩ да влизат в украинския конфликт  с Русия, конфликт, който Америка успешно избягваше в продължение на повече от 4 десетилетия по време на студената война, сега не е ли време САЩ да прекратят своята “игра на престолите” и да отправят националния фронт за демокрация на бунището.
Сега “партията на войната” се страе да наложи на Белия дом избор между два варианта, при които и двата биха могли да доведат до катастрофа. Първо, на Вашингтон се предлага да въоръжи украинците. Резултат от това вероятно ще бъде война, която Киев така или иначе не може да спечели. В допълнение украинците ще вярват , че САЩ са готови да ги подържат, макар това да не съответства на дейсйтвителността. Вторият вариант – това са санкциите. Европа обаче, която зависи от руския нефт и газ съвсем не се готви сама да предизвика собствена икономическа рецесия.

В отговор на западните санкции, Москва може да наложи санкции на Украйна, като по този начин да потопи страната, за която се казва, че се е превърнала в черна дупка на корупцията и прахосничеството. Също така не е ясно, защо САЩ трябва да изпращат допълнителни военни кораби в Балтийско и Черно море, а в  Източна Европа да дислоцират войници и самолети F-16, ако САЩ въобще не се готвят  да воюват с Русия. Президентът Обама и държавният секретар Кери отново нагазиха в локвата, така както и със сирийската “червена линия”. Въпреки това, Вашингтон продължава да се намесва в чуждите работи и да хвърля предупреждения и заплахи, които въобще не може  практически да извърши. Обама и Кери усърдно блафират, макар американският народ да им казва: това не е нашата битка.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160930
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031