Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2014 20:45 - ВОЕННОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2573 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Никога от времето на Карибската криза през 1962 година САЩ и Русия – тогава СССР, не са били по-близко до военна конфронтация. Конкретната причина разбира се е Украйна, която САЩ искат да превърнат в свой “демократичен” сателит, докато за Русия това би било много опасно пренареждане на военните сили на двете страни, непосредствено до самата нея. В сегашния момент руската армия е в процес на модернизация и превъоръжаване, поради което е трудно да се предскаже какви ще бъдат въоръжените сили на Москва, след завършване на военната реформа. Но все пак междуконтиненталните ракети Топол-М, показани на военния парад в Москва безспорно показват съвременното равнище на руските въоръжени сили. За пореден път Москва демонстрира на Запада, че Русия е мощна ядрена държава. Наред с това обаче, по оценката на американските военни експерти в областта на конвенционалните въоръжения Русия изостава от САЩ.

По данните на Международните стратегически изследвания през 2013 година Русия е изразходвала за отбрана 68,2 милиярда долара, докато военните разходи на САЩ са значително над 600 милиярда долара. По този показател Америка превъзхожда сумарния военен бюджет на следващите след нея няколко големи държави. Очевидно е, че равнището на военните разходи на двете ядрени сили е несъпоставимо. Защото САЩ, като водеща световна икономическа държава могат да си позволят разходи за отбрана, които не са по джоба на Русия.

От геостратегическа гледна точка САЩ разчитат на способсността си за бързо прехвърляне на въоръжени сили на разстояние от повече от 4000 километра, докато Русия може да извърши такова прехвърляне в доста по-ограничен мащаб. Но що се отнася до Украйна геостратегическото превъзходство на Русия е очевидно предвид на нейната непосредствена географска близост.

Но да погледнем на съотношението на силите на САЩ и Русия в сегашния момент. Числеността на военнослужещите в САЩ е 1,492 000 души, а в Русия 845 000. Самолетите от стратегическата авиация, способни да носят на борда си ядрено оръжие са 154 за Америка и 141 за Русия. Атомните подводни лодки на САЩ са 140, а на Русия 110. ракетните комплекси, способни да носят ядрени бойни глави за САЩ са 450, а за Русия 356. Ако преминем към конвенционалните въоръжени сили, то САЩ разполагат със 7429 артилерийски установки, докато Русия разполага с 5837.

Интересно е сравнението в областта на професионалната подготовка, обучението, ефективността и способността за бърза реакция при военни заплахи. Няма спор, че и тук превъзходството е на американска страна. Заедно с това обаче ще отбележа, че руските военнослужещи превъзхождат американците в готовността си към саможертва и способност да понасят тегобите на военната служба.

По мнението на повечето западни специалисти на сегашния етап между САЩ и Русия се е установил относителен паритет, което означава, че практически пряк военен конфликт между тези две страни е практически невъзможен. Ако се насочим пък към прочутата стратегическа триада: междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и стратегическа авиация, то можем да говорим за почти пълен паритет. Събитията в Украйна изправиха на нокти, както Вашингтон, така и Москва. Прозападното правителство на Яценюк се опира и на пронацистките формации, като “Десен сектор” и “Свобода”. Проведения на 11 май референдум в Донецка и Луганска област на източна и югоизточна Украйна категорично показа привързаността на местното население към Русия, от която то очаква закрила под една или друга форма.

Ако за САЩ е крайно примамливо да използват Украйна, за да излязат на западните руски граници, то за Москва това би било удар в слабините. Въпреки тесните исторически връзки и общи културни достижения, Русия и Украйна (при днешните киевски власти) се оказаха в позицията на противостоящи противници. Проблемът не се свежда до това, дали без Украйна, Путин ще може да осъществи своите планове за Евразийски съюз, а до съвсем реалната опасност американците да нахлуят в сърцевината на руската сфера на влияние и интереси.

Все пак, макар да не се вижда изход от украинската криза, от общи съображения САЩ и Русия би трябвало да са напълно в състояние да предотвратят един руско-американски сблъсък. Защото такъв сблъсък между двете най-могъщи държави може да означава световен термоядрен пожар.    





Гласувай:
10



1. started - ТИ НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАШ В НАПИСАНО...
13.05.2014 00:44
ТИ НАИСТИНА ЛИ ВЯРВАШ В НАПИСАНОТО/МАЙ ПРЕПИСАНО ОТ НЯКОЕ СЪВЕТСКО ИЗДАНИЕ/ ЗА НЯКАКВО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ ? ИЗМАМАТА "СТУДЕНАТА ВОЙНА" БЕШЕ ЗА ПРЕД МАСИТЕ,ЗА НЕПРОСВЕТЕНИТЕ,ЗА ГОИТЕ.ВСЪЩНОСТ ТЕ РАБОТИХА В ПЪЛЕН СИНХРОН,ОСОБЕНО СЛУЖБИТЕ ИМ,ОБСЛУЖВАЙКИ ОНЗИ СВРЪХ БОГАТ ФИНАНСОВ "ЕЛИТ",КОЙТО СЪЗДАДЕ СВЕТОВНИЯ ДВУПОЛЮСЕН МОДЕЛ КАТО ТЕЗА И АНТИТЕЗА.ПРЯК ВОЕНЕН КОНФЛИКТ Е ИЗКЛЮЧЕН-ТУК ТАМЕ ДА ПРЕХВЪРЧИ НЯКОЯ ИСКРА ЗА КАМУФЛАЖ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166707
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930