Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2014 11:34 - КАК ПУТИН НАДИГРА ОБАМА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2118 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  САЩ със всички сили се опитват да въвлекат Русия в украинската криза. Държавният секретар на САЩ Джон Кери потвърди заинтересоваността на Вашингтон да предизвика въоръжен сблъсък между Украйна и Русия. Нарастването на напрежението в Източна Украйна може да послужи като повод за нови санкции спрямо Русия. На свой ред Русия многократно заяви за недопустимостта със силови методи за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна. Това е свидетелство, че Москва по-добре разбира причините на ставащото в региона, отколкото Вашингтон и Киев. Кремъл настоява за единствения възможен начин за деескализация на конфликта – мирните преговори и законодателните гаранции за гражданите на цяла Украйна.
От една страна Киев провежда кръгла маса, а от друга страна засилва военното насилие за смазване на протестите в Югоизточна Украйна. Показателно е, че поведението на властите в Киев съвпада с геостратигическите планове на САЩ, а именно изграждането образ на Русия, която нарушава международните правила и като следствие от това се изолира международно. Във връзка с това, САЩ умишлено си затварят очите за отсъствието на значими успехи на НАТО, а Киев продължава да използва въоръжените си сили в Югоизточна Украйна. Очевидно САЩ разчитат, че продължителните военни действия ще позволят на Запада да вкара Русия в открит военен конфликт с Украйна. Прави впичателние, че изявлението на Джон Кери бе направено непосредствено преди визитата на Путин в Китай. Ако САЩ успеят да вкарат Русия в открит конфликт с Украйна, в такъв случай се разчиташе от страна на САЩ, че преговорите на Путин с китайските ръководители ще бъде извънредно усложнено. Презумпцията бе, че в такъв случай Китай няма да се договаря с Русия на равни начала, т.е. с държава намираща се във военен конфликт с Украйна, подържана от Запада. Доколкото Русия би станала обект на нови санкции от страна на Запада, то изграждането на търговско-икономически връзки с такъв партньор става рисковано. Това е американската гледна точка за евентуалната позиция на Китай. Като се има предвид, че по време на руско-китайската среща на високо равнище се планира подписването на редица документи за сътрудничество в авиационната област и най-важното – контракт за доставката на огромно количество природен газ в Китай, то замисъла на САЩ на пръв поглед изглежда напълно обясним. Непосредствено преди визитата си в Китай, руският президент направи изявления, които на практика разрушиха американските планове за срив на руско-китайските преговори. Путин издаде заповед за връщането на руските войски от границите с Украйна на местата на тяхната постоянна дислокация. Това стана след приключването на руските военни учения и е потвърждение за желанието на Москва за диалог между Киев и Югоизточна Украйна.
Като фактор, който потвърждава провала на тактиката на Вашингтон в азиатското направление, ще отнеса и информацията за съвместни руско-китайски военни учения “Морско взаимодействие – 2014”, които се провеждат между 20 и 26 май в акваторията на Източно Китайско море. Всичко това ме насочва към продължаващия процес на руско-китайско сближение, който вече засяга и областта на отбраната. Както вече съм подчертавал многократно в този блог, Пекин и Москва до голяма степен са заличили миналите си различия и сега, както впрочеем и в обозримото бъдеще, вървят към създавенето на квазисъюз, за да не кажа на пълноценен алианс. Като казвам частичен съюз, имам предвид, че все още не са преодолени някои взаимни подозрения. В Русия се опасяват от постепенното китайско икономическо проникване, което на теория може да откъсне части от територията на Сибир. Макар това да е почти невероятно, като се има предвид териториалната неекспанзионистичната история на Китай. От своя страна в Китай се опасяват от руско-американско съзаклятие, което ще развърже ръцете на САЩ в Тихоокеанския басейн. В този басейн Китай води остри спорове с Япония, Виетнам и Филипините за редица безлюдни острови. Работата обаче е там, че има сериозни предположения, за наличието на огромни залежи на петрол и природен газ именно в акваторията на тези безлюдни острови. За Китай това би бил много важен източник на енергия, който да замени крайно неекологичните каменни въглища, които са основен източник на енертия в днешен Китай. Визитата на Путин в Китай и неговите преговори с китайския ръководител Си Цзинпин протекоха относително успешно, макар и да не беше окончателно завършена сделката за вноса в Китай на руски природен газ, поради различията на двете страни относно цената на синьото гориво. Въпреки това, тенденцията за по-нататъшно сближаване между Русия и Китай продължава да се развива успешно. И така, замислите на Вашингтон за саботиране по косвен път на руско-китайското сближение, се провалиха.



Гласувай:
2



1. aboychev - ГОЛЯМ ХИТРЯГА БИЛ
24.05.2014 20:49
ТОЗИ КГБ ФАТМАК ПУТИН БЕ
КАК ПРЕЦАКА ВСИЧКИ С ГАЗ НА БЕЗЦЕНИЦА,
АМА ЗА КИТАЙ,
БРЕЙ
АКЪЛЪТ МУ МОРЕ,
ГЛАВАТА МУ ШАМАНДУРА В МОРЕТО
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161086
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031