Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2014 22:24 - УКРАЙНА И НОВИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1885 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Сега е много трудно да си представим, какво решение може да изведе Украйна от кризата. Преговорите около кръглата маса, за които настояваше Германия, се поддържат от почти всички ключови правителства. В резултат на тези преговори трябва да бъде прието решение за прекратяване на огъня, за началото на дискусия за бъдещата украинска конституция и за провеждането на избори за нов президент на Украйна на 25-ти май. Тези избори се състояха и бяха спечелени от украинския олигарх Петро Порошенко.

Западът трябваше да научи тежък урок, за да стигне до това, което сега имаме в Украйна. ЕС, обхванат от пристъп на “немощна мания за величие”, провокира редица негативни последствия, избързвайки да се намеси във вътрешните работи на Украйна – най-близкия съсед на Русия, без да се запитва за това как Москва ще отреагира на тази нова ситуация. Това далеч не беше единствената грешка, а по-скоро кулминация на тези 20 години, в течение на които Западът направо не възприемаше Русия сериозно – конкретно в хода на войната в Косово и по въпрос за разширяването на НАТО. Когато Русия реагира (в правно отношение напълно неоснователно), но от историческа гледна точна напълно предсказуемо, като анексира Крим и дестабилизира положението в югоизточна Украйна, Западът рязко се обърна на 180 градуса и концентрира усилията си върху това да предотврати “реваншистките стремежи” на Русия, която по преобладавощото мнение на запад се иска да възстанови СССР.

Доколкото гражданите на западните страни нямаха и най-малкото желание да воюват за независимостта на Симферопол, единственото достъпно оръжие станаха санкциите. Това даде възможност на западните лидери да заявят, че те “действат” обаче в действителност санкциите станаха демонстрация на нежеланието на Западът да понесе загуби, като се застъпи за Украйна.

Сега Западът започва да се връща към реалността, като разбра, че има работа не с реваншистка Русия, а с пресметлива Русия, която повече не желае да бъде марионетка в чужди ръце. Москва не иска да се въвлича във война или да понесе икономически загуби в процеса на възстановяване на източна УКрайна, но тя издига минимален набор от изисквания – за неутралитета на Украйна и защитата на руското население живеещо в югоизточната част на страната, изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да може Кремъл да отстъпи.

Украйна това е голяма разнородна държава, в която има смисъл да се подкрепи определено ниво на автономия на отделните области и която се намира в такова плачевно състояние, че трябва да изминат няколко десетилетия преди тя да може да претендира за членство в НАТО. Въпреки това, на Запад се чуват убедителни аргументи да не се съобразяват с руските искания. Първо, ако Русия получи това което сега иска, тя отново ще се върне и ще иска средващия път повече. Наистина Западът не може да остави безнаказана анексията на Крим. Второ, защо Русия смята, че е в правото си да учи Украйна, как тя трябва да управлява своя народ? Светът излезе от този период, когато големите държави можеха да учат малките страни, какво трябва да правят.

В рамките на световния ред, основан върху някои норми, агресорите трябва да бъдат наказвани, а малките държави не са длъжни да се съобразяват с големите. В действителност обаче, световният ред, вкойто ние предполагаме че живеем от 1991 гозина насам, не е нищо повече от една илюзия, която постепенно изчезва. Световният ред така както го мислим е бил илюзия, защото правилата описани в устава на ООН, на практика се иинтерпретирахха и се реализираха от силния в икономическо и военно отношение запад.

Когато Западът смяташе, че трябва да направи изключение, както в Ирак и Косово, повечето други страни бяха принудени да се примирят със западната позиция. По време на своята обиколка в Азия преди две седмици, президентът Обама увери съюзниците на САЩ, че Америка ще ги подкрепи в техния спор с Китай. В Украйна по време на първата сериозна криза на новия световен ред, Западът се сблъска с уверена в силите си Русия, и това което предизвиква учудване е че развиващите се държави също могат да извършат незаконна анексия, но в действителност те проявиха предпазливост и се отдръпнаха на страни.

По време на украинската криза САЩ многократно обвиняваха Русия, че се държи като през 19-ти век. Това накара един водещ руски коментатор да предположи, че е дошло времето световните лидери да освежат паметта си относно дипломатическото изкуство на 19-ти век. И той безспорно е прав. Защото ние вече не живеем в свят, в който Западът може да налага своята вола над другите страни. Светът се върна към политиката на великите държави. Несъмнено Западът би могъл да влезе в открит сблъсък с Путин относон правото на Украйна да влезе в НАТО. Но в резултат Западът ще получи разцепление на Украйна, маса проблеми от икономически характер, разгневена Русия и по-нататъшно отслабване на световния ред. Единственият печеливш от тази игра ще станат страни като Китай и Иран. Както някога заяви Хенри Кисинджър, в гонитбата за добродетели Западът не трябва да забравя за националната сигурност.

Най-добрият вариант за Украйна и Запада би било споразумение с Русия за отказ на великите държави от участие в решаването на този конфликт, както това стана с Финландия в периода на Студената война, и от предоставянето на УКрайна на възможност сама да достигне до икономически и политически успех. Този успех в бъдеще може да послужи на Русия като образец за подражание.





Гласувай:
2



1. achoachev - Украйна не може да се справи сама с проблемите си
06.06.2014 10:17
Украйна беше вързана (и все още е така) с пъпна връв за Русия.Това не може да се преодолее за ден два или за година две.Западът добре е разбирал как стоят нещата и никой там не се е заблуждавал,че Украйна може в обозримо бъдеще да стане член на НАТО и ЕС.Стратезите от САЩ действат навсякъде по един и същ начин-наблюдават къде може да се размъти водата и да се хванат големите шарани.Наивните мечти на украинците за европпейско бъдеще бяха експлоатирани с пълна сила.Аз имам роднини и приятели там,с кото неведнъж сме спорили за това и на въпроса за какво им е ЕС,те отговаряха -за да могат да пътуват без визи.Това беше в тези години (преди майдана),когато заплатите и пенсиите им бяха по-високи от нашите,а цените на основните продукти , енергията и горивата бяха по-ниски от нашите. Тогава действително голяма част от украинците(въпреки безобразията на режима на Янукович) си мечтаеха за такива неща.Още тогава аз ги поредупреждавах,че първото нещо по което ще ги удари МВФ са пенсиите,пенсионната възраст,цените на енергоносителите и безработицата(затваряне на конкурентни за Запада производства и т.н.).Сега след всичките кървища и безобразия започват да се случват и тези неща.Вчера бе съобщено,че по настояване на МВФ банките за затегналим положението и се заражда нов МАЙДАН-анти БАНКОВ. Хората протестират и си искат парите.Това са само цветчетата(както казват руснаците),плодовете ще узреят по-късно.Западът не бърза да помага(само обещава) а Русия вече не иска да се набутва .Ако Путин си зарваряще очите за много неща в името на приобщаването на Украйна към Евроазийския-Съюз,сега вече не е така. Страната е пред фалит.Помощ няма от къде да дойде.Никой от Запад не го е еня за Украйна и украинците.Те искаха само да се набутат по-нвътре в тила на Русия,но не се получи.Путин се усети и си прибра Крим,повече не му е нужно(между другото според някои експерти точно Крим е бил и целта на Запада-неслучйно бяха и корабите на НАТО в Черно море).ДА АМА НЕ-както казваше Петко Бочаров!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160818
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031