Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2014 11:09 - ОПЕРАЦИЯТА OVERLORD
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1479 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Преди 70 години на 6 юни започна десанта на западните съюзници в Нормандия. С тази операция се сложи началото на откриването на втори фронт срещу нацистка Германия. Операцията Overlord е най-голямата морска десантна операция в цялата човешка история. В нея вземат участие близо 3 милиона военослужащи от американската, британската и канадската армии, около 7 хиляди кораба и десантни съдове и около 11000 самолета. Това е бил крайно рискован опит да се създаде плацдарм за откриването на втори фронт в Европа. Благодарение на успеха на операцията Overlord под командването на ген. Дуайт Айзенхауер, западните съюзници създават стратегически плацдарм в Северозападна Франция.

Операцията Overlord, която протича от 6 юни до 24 юли 1944г. пробива германската отбрана на западното атлантическо крайбрежие. Съюзниците дават огромни жертви, но бойният дух на обединените западни съюзници  не бива сломен.

Тържествата по повод 70-тата годишнина от десанта в Нормандия бяха използвани за активни дипломатически совалки. Домакин на тези срещи бе френският президент Франсоа Оланд. С помощта на тънки дипломатически ходове той създаде възможност за преговори между руския президент Путин, американския президент Обама, германския канцлер Меркел и британския премиер Камерън. По този начин бяха възобновени контактите между Запада и Русия на високо равнище, след като Русия бе изключена заради украинската криза от Г-8.
Като много важен момент на срещите по време на тържествата в Нормандия, западните медии отбелязват срещата Путин – Порошенко – новоизбрания украински президент. По този начин висшата украинска власт е легитимирана и от страна на Москва.

Не се очаква да бъде постигнат пробив за решаване на украинската криза на срещите в Нормандия. Същевременно обаче възобновяването на контактите между западните лидери и преди всичко американския президент от една страна и Путин от друга, се преценява като последен опит да бъде предотвратена нова студена война, с всички последици от нея.

Позицията на Запада спрямо украинската криза, и по-специално  обвиненията срещу Русия, която подклаждала сепаратистките тенденции в Югоизточна Украйна, се уравновесява от нежеланието на западния бизнес да се налагат икономически санкции срещу Русия, които биха се отразили крайно негативно на собствения им бизнес.

Историческият контекст на десанта в Нормандия и откриването на втория фронт се определя от трудното партньорство на Запада и Русия по време на Втората световна война. Все пак, благодарение на това партньорство, превъзмогнало политическите и идеологически разногласия, безспорно ускори разгрома на нацистка Германия по време на Втората световна война.

В този смисъл историята може да даде добър пример за партньорство и сътрудничество между западните демокрации и авторитарна Русия. Големите залози на Запада в Украйна, както и контрареакцията на Москва, са сериозна предпоставка и заплаха за нова студена война. Но все пак, съюзничеството между Запада и Русия в онова драматично исторически време показва, че съществуват общи интереси, които се оказват по-важни от взаимните подозрения и недоверие в борбата с общия враг.




Тагове:   overlord,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161123
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031