Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2014 22:57 - СТАНА ЛИ КИТАЙ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2449 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  От няколко години се правят прогнози за това, кога Китай ще стане първа икономическа сила в света. Както е известно, преди 3-4 години Китай изпревари Япония и се нареди на второ място по БВП, непосоредствено след САЩ. Някои западни медии, на основата на последния доклад на Световната банка допуснаха, че още през 2014 година КНР ще стане първата световна икономическа сила. Преди всичко, това се дължи на голямата разлика в динамиката на растеж на САЩ и Китай. В продължение на повече от едно десетилетие годишният прираст на китайската иконмика бе двуцифрено число. В последно време този невероятно висок темп на нарастване спадна на около 7-8% годишно.
На свой ред, САЩ се развиват с годишен прираст от само 2-3%, като по време на глобалната криза Америка почти замръзна на едно място. Разбира се, икономическото първенство на Китай все още е подложено на съмнение. Защото БВП на отделните страни се измерва в долари, така че много зависи от обменният курс на китайския юан спрямо американския долар. В доклада си Световната банка подчертава, че съпоставката на икономиките обхваща 199 държави. На сегашния етап, това е най-обширното пресмятане на паритета на покупателната способност на валутите на отделните държави. При пресмятане на паритета на покупателната способност през 2011година, БВП на САЩ е бил 15,53 трилиона долара. На САЩ са се падали 17,1% от световния БВП.
Все пак някои сериозни издания на Запад, отчитайки динамиката на растеж на САЩ и Китай са стигнали до заключението, че именно през настоящата 2014 година, Китай ще настигне по БВП САЩ. Така или иначе, икономистите прогнозираха, че след няколко години Китай ще измести САЩ от първото място в световната икономика, но че това ще се случи през текущата 2014 година, се оказа в известна степен неочаквано. От китайска страна бяха направени критични бележки към доклада на Световната банка, като се посочват редица примери, показващи огромната разлика между индустриалния Изток и аграрния Запад на Китай. Наред с другото, китайските специалисти отбелязват, че обменният курс на юана спрямо долара се е повишил като покупателна сила. Китайските екперти отбелязват, че при пресмятането на покупателната сила на китайската валута, фактически се преувеличава силата на юана. Особено важен момент при пресмятането на БВП е, че при този процес се получават огромни разлики. Защото, ако китайският БВП се изчислява по официалния курс на юана, то през 2011година БВП на Китай е бил 13,5 трилиона долара. Но ако сравнението се прави върху пазарния курс на китайската валута, то БВП на Китай е бил само 7,32 трилиона долара. Няма спор, че при голямата разлика в темповете на прираст в полза на Китай, дали тази, или някоя от следващите години Китай ще стане икономически номер едно в света. В същото време, изчислен БВП на глава от населението, поради 4-кратно по-голямото население на Китай, Америка безапелационно е значително пред Китай.
Разбира се, по този показател на БВП на глава от населението, САЩ далеч не са на първо място, защото страни като Норвегия, или Швейцария имат по-високи показатели от американските. Но да се върнем към несигурното все още първенстсво на Китай по БВП през текущата година. Естествено, че обикновените китайци са няколко пъти по-бедни от редовите американци. И това съотношение ще продължи в обозримото бъдеще. Но целокупният БВП има огромно стратегическо значение. От него се определят възможностите на военния бюджет. Второ, от целокупния БВП зависи икономическата тежест на всяка държава на световната сцена. А доколкото политиката до голяма степен е отражение на икономиката, то очевидно икономическото първентво на Китай би му осигурило ключово място в световната политика. Разбира се, Китай се сблъсква с огромни нерешени проблеми, като големите разлики между индустриалния Изток и аграрния Запад; много тежкото положение с екологията на страната; относително малката част на услугите при формирането на БВП; крайно неравномерното развтие на източаната и западната части и т.н. Самите китайски икономиисти посочват, че истинско значение за реалното блгосъстояние на хората има БВП на глава от населението, което извежда американците далеч напред спрямо населнието на Китай. Но по същия този показател БВП на глава от населението , САЩ далеч не са първенци. Пред тях се намират Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария и т.н. В заключение ще посоча, че в продължение на векове преди  окупацията на Китай от Великобритания, а по-късно от Япония, Поднебесната е била с най-голямата икономика в света. Така че, днешен Китай се стреми и е на път да осъществи първенството си отново в световната икономика.  


Тагове:   China,   us,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170227
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930