Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2013 11:38 - Вашингтон е бесен на Москва заради случая Сноудън
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 786 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Русия реши да даде временно политическо убежище на сътрудника на Американската агенция за национална сигурност – Едуард Сноудън. Американски политици във връзка с това поставиха под въпрос бъдещето на руско-амерканските отношения. Сенаторът Линдзи Греъм окачестви решението на Русия като “провокация” и “знак за явно неуважение към президента Обама от страна на Владимир Путин”.
Прессекретарят на Белия дом Джей Карни заяви, че тази крачка ще се отрази отрицателно на сътрудничеството между руските и американските правоохранителни органи и още един път повтори призива Москва да върне бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Някои американски източници заявиха пред Fox News, че планираните преговори между държавния секретар Джон Кери и министъра на отбраната Чък Хейгъл, с съответните техни руски колеги, сега са поставени под въпрос.
На свой ред, сенаторът от Репуликанската партия Джон Маккейн окачестви руското решение, като “шамар за всички американци”. А председателя на сенатската комисия по международни отношения Робърт Менендис заключи, че тези действия на Москва са крайно неудачни за отношенията между САЩ и Русия.
По-рано, на първи август, представители свързани със Сноудън, заявиха, че на него са му били издадени документи, които позволяват на бившия американски агент да напусне московското летище Шереметиево и същевременно са му предоставили временно политическо убежище за една година. Организацията Уикилийкс, която поддържа Сноудън също потвърди, че той е напуснал московското летище и е получил статут на бежанец в Русия. В изявление на сайта на Уикилийкс се казва, че Сноудън е благодарил на руското правителство за това, че е удовлетворило неговата молба.
Всичко това се случи един месец след пристигането на Сноудън от Хонгконг на летището Шереметиево в Москва, където той фактически беше блокиран в транзитната зона на аеропорта, опитвайки се заедно със своите поддръжници да убеди няколко страни да приемат неговата молба за статут на бежанец.
Сноудън отправи молба за убежище към няколко латиноамерикански страни, настроени враждебно към САЩ, включително Венецуела. Проблемът беше в това, че за да се добере до една от тези страни се оказа сложно, тъй като американският паспорт на Сноудън беше анулиран.
Същевременно Русия отказа да удовлетвори искането на администрацията на Обама да предаде Сноудън, който да бъде изправен пред съд по обвинения за държавна измяна.
Докато Сноудън пребивававаше в транзитната зона на московското летище Шереметиево, той продължаваше да доставя на средствата за масова информация секретни разкрития за дейността на агенцията по национална сигурност на САЩ. Във връзка с това, британският вестник “Гардиън” съобщи за програма на американската агенция за национална сигурност, която позволява да се четат електронните писма, да се следят ползвателите на информация, както и онлайн чатовете.
Руският президент Владимир Путин по-рано бе заявил, че Сноудън може да получи убежище в Русия, при условие, че престане да издава американски тайни. Адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена съобщи, че неговия доверител се е съгласил да спазва тези условия. Адвокатът също отбеляза, че материалите, използвани от британския вестник “Гардиън”, са били предадени на британския ежедневник преди Сноудън да оповести своето обещание да не издава американски тайни.
Проблемът със Сноудън още повече влоши отношенията между Русия и САЩ, които и без това бяха много напрегнати, поради различните подходи на Москва и Вашингтон спрямо конфликта в Сирия, американските критики на ситуацията с правата на човека в Русия и редица други спорни проблеми. Бащата на Сноудън в коментар по руската телевизия заяви, че би искал да посети сина си. Адвокатът Кучерена заяви по повод това намерение, че сега се занимава с организиране на пътуването на бащата Сноудън в Русия.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170354
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930