Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2013 21:51 - Ще има ли обрат в сирийската криза
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1076 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес Москва излезе с важно предложение във връзка с плановете на Белия дом за нанасяне на удар с крилати ракети върху командни и оперативни центрове в Сирия.  Руският външен министър Сергей Лавров направи предложение химическият арсенал на режима на Башар ал Асад да бъде поставен под международен контрол и евентуално да бъде ликвидиран. Тази инициатива на руската дипломация очевидно се прави с цел да бъде избегнат американския удар срещу Сирия.
Сирийският външен министър, който се намира сега в Москва реагира положително на руската инициатива. Сега остава да видим каква ще бъде реакцията на официален Вашингтон. Разбира се, САЩ и Русия ще трябва да обсъдят детайлно руската инициатива и възможностите за нейното прилагане на практика.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун реагира позитивно на руската инициатива и ще предложи на СС на ООН да я разгледа детайлно. Защото, както е известно, дяволът се крие в детайлите. Безспорно предложението на Москва е направено в последния момент за да се избегне американския военен удар срещу Сирия. Същевременно руската инициатива идва точно преди обсъждането в американския Конгрес на въпроса за нанасяне на удар с крилати ракети срещу сирийските обекти.
За сега не е ясно каква позиция ще заеме по въпроса Белият дом, но несъмнено руското предложение ще повлияе върху решението на американския Конгрес, в който доминират настроенията срещу нанасянето на удар с крилати ракети срещу Сирия.

До сега режимът на Башар ал Асад отричаше, че е използвал химиреско оръжие срещу сирийски граждани, в резултат на което са загинали около 1500 сирийски граждани. От руското предложение и от съгласието на сирийския външен министър става ясно, че Сирия косвено признава притежанието на химическо оръжие. Според данните на американското разузнаване при химическата атака на 21 август е бил използван химическият агент Зарин. Многократно е бил поставян въпроса дали употребата на това забранено с международна конвенция химическо оръжие е било оторизирано от самия Башар ал Асад. Германското разузнаване  съобщи, че разполага с неопровержими данни от прихванати електронни съобщения, според които химическата атака е била извършена без съгласието на Башар ал Асад.  Сирийски висши  военни, както и брата на Башар ал Асад,  многократно са настоявали да бъде пуснато в ход химическо оръжие, което да промени коренно хода на бойните действие на сирийската армия с бунтовниците.
Осъществяването на практика на руската инициатива, разбира се ако Вашингтон я приеме като изход от създалото се положение, ще бъде много трудна и продължителна операция. Първо, защото сирийските запаси от химическо оръжие конкретно от Зарин, са добре укрити и разсредоточени по сирийската територия. Става дума за тази територия, която е под контрола на Башар ал Асад.

Второ, не е ясно дали Башар ал Асад ще се съгласи на такава стъпка, която засяга жизнено важните му интереси. Защото Башар ал Асад на този етап не се бори само за властта си в Дамаск, но и за собствения си живот.
Най-първите реакции на официален Вашингтон на руското предложение се оличаваха с определена доза скептицизъм. Трето, Важно е каква подкрепа ще срещне инициативата на Москва в американския Конгрес, който е силно разделен по въпроса за акцията срещу Сирия. Четвърто, съвсем не е без значение и реакцията на съюзниците на САЩ и на първо място на Великобритания и Франция. Колкото се отнася до Германия, която е пред парламентарни избори на 22 септември, най-вероятно Берлин ще заеме двусмислена позиция, която обаче по съществмо ще клони към подкрепа на руската инициатива.

На 10 септември предстои обръщение на президента Обама към американския народ, в което ще стане ясно принципната нагласа на Белия дом относно руската инициатива. Но няма съмнение, че при сегашната ситуация в САЩ – отрицателните нагласи на американската нация и на мнозинството в Конгреса спрямо военната акция на САЩ срещу Сирия, за президента Барак Обама никак няма да бъде лесно да изработи реалистична позиция.

От една страна на карта е заложено доверието на международната общност към САЩ, които играят ролята на подръжник на подписаните договори и конвеции в областта на химическото и биологическо оръжие. От друга страна, сега става дума, че някой трябва да понесе вината и съответното наказание за химическата атака на 21 август. В крайна сметка, руското предложение може да се окаже подходящ начин за излизане от сирийския омагьосан кръг. Но затова ще бъдат нужни откровени и конструктивни разговори  между САЩ и Русия на най-високо равнище.





Гласувай:
3



1. анонимен - Много интересно руско предложение ???
10.09.2013 08:29
Нещо като постигане на споразумение между прокурор и подсъдим, което не противоречи на закона и морала.
Но подсъдимият извършил престъплението все пак лежи определен срок в затвора.
В случая какви са основанията "извършилият престъпление", което противоречи на закона и морала, да иска "споразумение" и кой ще поеме отговорността за подобно "споразумение" и последствията от него ????????2
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1173083
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930