Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2013 11:35 - Ще остане ли Украйна в орбитата на Русия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Твърде вероятно е президентът Путин да запише още една победа над Запада. Става дума за това, че Украйна вероятно няма да се асоциира с ЕС, поне засега. Още през 1922г. Ленин бе казал, че който загуби Украйна, губи главата си. Русия и до днес не може да се примири с независимостта на Украйна, която Москва разглежда като историческата люлка на самата Русия. Има се предвид Кивска Рус.

Украйна не е еднонационална държава. В нея живее значително руско малцинство, което е съизмеримо по брой с чистите украинци. Руската диаспора населява Крим, който е базата на руския черноморски флот. Домбас -  Източна Украйна, е център на украинската черна металургия също е населен предимно от рускоговорящи. Така че положението на Украйна е свръхсложно, и дори може да доведе до нейното разцепление.

В Киев на 14 декември се състоя за пръв път кръгла маса с участието на президента Янукович от една страна, и от друга – представителите на опозициионните сили. Опозицията в Украйна съвсем не е единна, освен по въпроса за асоциирането с ЕС. Главната подкрепа на асоциирането с ЕС идва от Западна Украйна, която е с чисто украинско население.

Така или иначе, кръглата маса в Киев завърши с пълен провал. Нещо повече, Янукович се закани да накаже и уволни  онези чиновници от неговата администрация, които са подготвяли споразумението за асоцииране с ЕС. Вина за този провал има и ЕС, защото не предложи на Киев почти никаква финансова помощ.
Другият важен фактор е голямата зависимост на Украйна от руския пазар, наред с още по-голямата зависимост от руския природен газ. В допълнение, украинските олигарси нямат интерес да бъдат подложени на икономическата конкуренция на ЕС, и същевременно са тясно свързани и подкрепяни от Русия.
Не е тайна, че президентът Янукович е про-руски апаратчик, така че за Путин не бе трудно за го спре, буквално пред финиша на украинското асоцииране с ЕС. Янукович добре разбира предимствата, които би му донесла асоциацията с ЕС. Той е напълно наясно с икономическите предимства, които би донесло на Украйна свързването с ЕС, но също така и трудностите, които биха се саздали от разрива на връзките със съседните му Полша и Унгария. Споразумението за асоцииране с Брюксел би било един вид залог за провеждането от Украйна на необходимите политически реформи за нейната модернизация в духа на Запада. Това обаче далеч не е сигурно, дори ако се позовем на негативния пример на България и Румъния.

На свой ред, Москва заплаши да въведе различни мита и квоти за украинския износ в Русия, както и да предизвика закриването на онези от украинските промишлени предприятия, които икономически и технологично са свързани с руската индустрия. От друга страна, ЕС допусна стратегическа грешка, като постави пред Киев условието за освобождаване на ръководителя на опозицията Юлия Тимошенко от затвора за лечение в Германия, без тя да бъде амнистирана. Янукович силно се бои, че Тимошенко може да се яви като главния и опасен негов конкурент на следващите президентски избори. Украинският парламент обаче отхвърли офертата на Запада за Тимошенко. Нека да напомня, че тя бе главният съперник и дори враг на Виктор Янукович в борбата между двамата за това, кой да бъде начело на Украйна.

Разбира се, евентуалното свързване на Украйна с ЕС има и голямо геополитическо значение, защото ще притисне от западна посока Русия, която на свой ред се опитва да възкреси едно бледо копие на бившия СССР. Затова е създаден Митническия съюз, в който влизат Беларус и Казахстан, но командван от Москва. Да не говорим пък за плановете на Путин да изгради евразийски съюз, като противовес на източното разширяване на ЕС и НАТО.

Казано накратко, за Русия Украйна е жизнено необходима, особено ако напомня, че тя е най-голямата по територия и население бивша съветска република, естествено след самата Русия. Единственото искане на украинската опозиция на този етап е асоциирането с ЕС, което обаче политически е невъзможно на сегашния етап. Не случайно ръководителите на опозицията, които ръководят огромните протестни митинги в Киев, искат да свалят и самото сегашно управление на страната, начело на което е Янукович. Освен това, асоциирането на Украйна с ЕС ще предизвика сериозния за нея ущърб в икономически план.

Така, че това първо действие на украинската драма изглежда приключва в полза на Кремъл. Ще видим обаче до какво ще доведат следващите действия на тази драма.

 





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170373
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930