Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2014 21:32 - Русия завладя Крим
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1618 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Руските военни части са завзели почти всички военни украински обекти в Крим, без да срещнат съпротива. Нелегитимното правителство в Киев изпадна в истерия, която се пренесе и във Вашиингтон. Мотивът на Путин за завземането на Крим е да защити украинските руснаци от терора на екстремисткото правителство в Киев. 

Исторически Крим е принадлежал на Русия още от времето на династията Романови. Това е продължило и по времето на съветската власт. Но през 1954г. Хрушчов, самият той украинец, подари на Украйна Крим. Там обаче живее огромна маса руснаци, които съставляват мнозинството на полуострова.

Не си позволямам да гадая какви са дългосрочните планове на Кремъл за Крим, но ще подчертая три важни фактора. Първо, както вече  писах, Крим изкуствено бе пришит към Украйна от Никита Хрушчов през 1954г. Второ, руското мнозинство на полуострова не иска да се подчинява на нелегитимното националистическо правителство в Киев. Трето, в Крим, и по конкретно в Севастопол е базата на руския черноморски флот,  база юридически обоснована с дългосрочен договор между Москва и Киев. Впрочеем, членове на преходното правителство в Киев поискаха едностранно да бъде анулиран договора за руската база Севастопол. Четвърто, руснаците живеещи в Украйна сега се чувстват застрашени от изплувалите на върха радикални, полуфашистки групировки, като партията Десен сектор.

Звучат като крайно лицемерие воплите на протест  срещу руското нахлуване в Крим, воплите на Запада, особено на фона на войните на САЩ и НАТО в Ирак, Афганистан и бивша Югославия.

Връщането на Крим под руски контрол е и поправяне на една историческа грешка и несправедливост. Но да се запитаме защо Украйна, изпаднала в икономически колапс и политически хаос, изведнъж се оказа толкова важна за САЩ и НАТО.

Според мен, отговорът е в това, че въпреки “края” на студената война, Западът продължава да разглежда Русия  през призмата на студената война. Според западната гледна точка, на всяка цена трябва да се попречи на Москва да създаде своя сфера на влияние в постсъветското пространство.

САЩ със своята колосална военна машина охотно биха се намесили още преди десетина години в руско-грузинската война на страната на своето протеже Саакашвили, ако геополитическата обстановка бе им позволила такава интервенция. Същото сега е валидно и за Украйна. Само който не познава антируската насоченост на украинския национализъм, би омаловажил сегашната политика на радикалното антируско  правителство.

Западът, и конкретно ЕС, въобще не са готови да кредитират Украйна, изпаднала в колапс, с 30 до 40 милиарда долара. Нещо повече, въпреки всички голословни приказки в защита на украинския суверенитет, Украйна не е хомогенна държава, а дълбоко разделена страна.

При създалата се крайно напрегната ситуация, преди всичко е необходим хладен ум и сдържаност, въпреки истеричните реакции на Киев. Сега далечните наследници на Степан Бандера, който по времето на Втората световна война, воюваше на страната на хитлеристите, сега са решаващ политически фактор в Киев и Западна Украйна. Техните съюзници от Майдана, които на практика със метеж завзеха властта в Украйна, ще бъдат подтиквани от бандеровците към ултрарадикални действия, конкретно срещу руския етнос в Крим и Източна Украйна.

Постреволюционна Украйна се намира в ужасяващо положение. Както вече  посочих, нейната икономика е в колапс. В близко бъдеще предстоят падежите по огромните кредити и заеми. Институциите на властта – центрано и регионално са в разпад. Единственият възможен изход за Украйна е нейната федерализация. Само така страната може да се запази като цяло, и само така могат да бъдат защитени интересите и сигурността на различните, живеещи в страната етноси.






Тагове:   Украйна,   Русия,   крим,


Гласувай:
3



1. lonelywar - colonelcassad. livejournal. com ...
03.03.2014 22:32
colonelcassad.livejournal.com кстати из Крыма. Регулярно пишет что там происходит. Может кому интересно будет.
цитирай
2. aboychev - В ЖИВОТИНСКИЯТ СИ СТРАХ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ
04.03.2014 10:50
КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ДИНОЗАВРИ СА ГОТОВИ ДА РАЗЧЛЕНЯТ ВСЯКА
ДЪРЖАВА ДРЪЗНАЛА ДА НАПРАВИ ОПИТ ЗА ЕМАНЦИПИРАНЕ ОТ ФАЛШИВИТА
ПОКРОВИТЕЛКА НА НАРОДИ - РУСИЯ
цитирай
3. анонимен - Абойчев, по рождение ли си толкова ...
06.03.2014 21:19
Абойчев, по рождение ли си толкова глупав или си оглупял от слушана ва "български" медии.
цитирай
4. aboychev - "ОГЛУПЯЛ" СЪМ ОТ "ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОСВЕТА" НА ЧЕРВЕНИТЕ ПАРТИЙНИ СЕКРЕКАРИ
07.03.2014 06:43
КОИТО "ПРОСВЕТЛЯВАХА" НЕ САМО УМОВЕТЕ НА ПАРТИЙНИТЕ СИ ЧЛЕНОВЕ,
НО ЕЖЕДНЕВНО НИ НАТРАПВАХА И НИ НАТРАПВАТ ТЪПАНАРСКИТЕ СЕ НАПЪНИ СРЕЩУ РАЗВИТИЯ И ЗАГНИЛ ЗАПАД, В ЗАЩИТА НА ПРОФАНСКАТА СИ РУСКА "ЗАКРИЛНИЦА"
ТЪЙ ЧЕ ЧЕРВЕН БУКЛУКО, КОЙТО СЕ ИМАШ ЗА "ПОУМНЯЛ" ОТ СЪЩАТА "ПОТИТИЧЕСКА ПРОСВЕТА" СИ ЗАПАЗИ "УМНИТЕ" УМОЗАКЛЮЧЕНОСТИ ЗА СЕБЕ СИ.
И БЕГАЙ ДА КУШАШ КАРТОШЕК ЧЕ ТОВАРИЩ ПУТИН ЖДЬОТ ТЕБЯ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1172553
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930