Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 11:24 - Тандемът Меркози в действие
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 869 Коментари: 0 Гласове:
3



На срещата си в Берлин канцлерът Ангела Меркел и президентът Никола Саркози дадоха старт за 2012 година на кампанията за спасяване на еврото. Като първа стъпка те премълчаха разногласията си за това кога да бъде въведен данък върху финансовите транзакции и каква да бъде ролята на ЕЦБ в усилията за спасяване на закъсалите страни от еврозоната. Това обаче не попречи еврото да спадне до най-ниското си ниво спрямо американския долар от $1,206.

 

Главното значение на берлинската среща на тандема Меркози бе смяната на акцентите. Наистина политиката за строги икономии насочвана от Германия и през зъби възприемана от Франция остава в сила. ЕС показва безспорен напредък в затягането на коланите преди всичко що се отнася до Гърция и Италия, в Испания, Португалия и Ирландия. Но сега се появяват най-после другите много важни моменти - политиката  за икономически прираст, наречен от Меркел втората опора. Това отчасти трябва да помогне на втория член на тандема – Саркози, който през април ще бъде изправен пред парламентарни избори във Франция.

 

Канцлерът Меркел изрази пожелание за най-доброто регулиране на трудовия пазар / Германия има недостиг от работна ръка!?/ и по-бързо и ефективно изразходване на спасителните фондове на ЕС. В Берлин тандемът Меркози искаше да изглежда всичко друго, но не и самодоволен. Меркел изтъкна, че Берлин разбира много добре изключителната важност на сегашния момент, а президент Саркози окачестви ситуацията като крайно напрегната. Според Меркел няма една универсална рецепта за справяне с кризата, а проблемите ще бъдат решавани стъпка по стъпка.
Меркози ще имат тристранна среща с италианския премиер Марио Монти на 20 януари в Рим. Сега става изключително важно как и доколко Италия се справя с огромния си суверенен дълг, от което зависи спасяването на еврозоната. На 30 януари държавните и превителствените ръководители на ЕС ще сложат завършващите штрихи на бъдещия фискален пакт.

Основните опасения на инвеститорите са, че Гърция е твърде вероятно да не успее да постигне своите фискални цели, което означава, че Атина няма да получи свежи пари за да се предпази от дефолт. От друга страна в сегашната ситуация сякаш има нещо парадоксално – инвеститорите са толкова желаещи да финансират Германия, че са готови на отрицателна лихва по 6-месечните ценни книжа. С други думи, инвеститорите са готови да плащат на Германия заради превилегията да я финансират.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1170408
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930